22 oktober 2019

Standpunt CDA fractie Volkerak-Zoommeer en Zoetwater

Vanavond 23 oktober 2019 bespreekt het Algemeen Bestuur (AB) van het Waterschap Brabantse Delta de eventuele verzilting van het Volkerak-Zoommeer. Het CDA zal daarin het volgende standpunt uitdragen. 

De hoeveelheid zoetwater is beperkt en dit water hebben we nodig om van te leven. Niet alleen voor agrarisch gebruik maar ook voor drinkwater en de natuur. Het bewust verzilten van zoetwater is iets waar we zeer terughoudend in moeten zijn. Het is beter om de aandacht te leggen op het feit dat de totale zoetwaterverdeling/afvoer op de lange termijn binnen Nederland tegen het licht gehouden moet worden en dat dit beter is nu doen zodat je geen foute beslissingen neemt in het kader van het Volkerak-Zoommeer. Het weg laten lopen van veel goed zoetwater in droge tijden is niet houdbaar op de lange termijn. Meer dan 800 m3/seconde laten we in tijden van lage rivierafvoer gewoon weglopen via de Nieuwe Waterweg. We hebben  voldoende goed zoetwater maar gaan er nog niet even goed mee om door het weg te laten lopen. Dat vraagt ook om keuzes op de lange termijn. In het gebied van het Volkerak-Zoommmeer hebben we gezien dat de afgelopen twee droge zomers ervoor een hoge zoetwatervraag hebben opgeleverd. Zoals bekend is deze  vraag hoog in West-Brabant, Tholen, St. Philipsland, de gebieden Brabantse Wal en Reigersbergsche Polder, Schouwen-Duiveland, Zuid-Beveland en in de polders van Woensdrecht.  

De eventuele verzilting kan wat betreft de CDA fractie enkel doorgaan indien de financiering en de maatregelen omtrent een toekomstige alternatieve zoetwatervoorzienning in deze gebieden gegarandeerd is. Eerst het zoet dan het zout. We wijzen dan met name het doortrekken van de Roode Vaart en andere zaken die direct afhankelijk zijn van het watersysteem van het Volkerak-Zoommeer. De strikte scheiding tussen de investering uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren en het Deltafonds zoetwater moet dan ook worden opgeheven. De CDA fractie van het Waterschap Scheldestromen heeft dit standpunt in de commissie Waterbeheer eveneens uitgedragen en werd daar gedeeld. 

Wij roepen de rest van het AB van het Waterschap Brabantse Delta op dit standpunt te onderschrijven en het DB te verzoeken dit standpunt uit te dragen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.