12 augustus 2020

Visvriendelijke stuwen Oosterhout

Alwijn ten Cate vertelt in dit artikel over zijn bezoek met CDA gemeenteraadslid Ruben Jacobs aan stuwen in de rivier de Donge. Deze stuwen worden aangepast opdat vissen deze stuwen kunnen passeren en niet worden tegen gehouden. 

Wat is een stuw

In een vorig artikel heb ik uitgelegd dat het belangrijk is om water vast te houden of althans niet te snel te laten wegstromen. Alles wat niet wegstroomt heb je dan nog om in droge periode te gebruiken en bovendien zorgt dit ervoor dat het grondwater wordt aangevuld. In een rivier zorg je dan door middel van een barrière dat het water wordt tegengehouden. Pas boven een bepaald peil stroomt het water eroverheen. Deze barrière is een stuw .In de rivier de Donge staan 3 stuwen op het grondgebied van de gemeente Oosterhout. Allemaal tussen Oosteind en s’Gravenmoer in. Ruben Jacobs en ik hebben deze stuwen (Dongedijk, Groenedijk en Witte Brug) bezocht.

 Visvriendelijk maken

Het nadeel van een stuw is dat vissen er niet langs kunnen zwemmen. Daarom heeft het CDA er voor gepleit dat dit wel mogelijk wordt gemaakt. Een stuw waar vissen langs kunnen zwemmen zorgt er namelijk voor dat er meer en verschillende soorten vissen in het water zijn. Vissen kunnen zo ook beter migreren van en naar hun paaigebied. Dit is goed voor de biodiversiteit en vissen zorgen voor een betere waterkwaliteit. Bovendien is het goed voor de hengelsport wat zeker in Coronatijd een sport is die veel mensen rust en ontspanning biedt.

Na de zomer worden mede dankzij onze CDA inspanningen de drie stuwen aangepast met vistrappen opdat de vissen er langs kunnen zwemmen zonder dat de stuw zijn werking verliest. Ruben Jacobs en ik hebben nu met eigen ogen kunnen zien waar onze noeste arbeid toe gaat leiden. Bovendien is het een prachtige wandeling geweest.

 Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

Algemeen bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.