01 februari 2022

Water en Ruimtelijke Ordening

We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen en op het gebied van Ruimtelijke Ordening zullen toekomstige gemeenteraadsleden gaan merken dat water en bodem sturend worden in de ruimtelijke planvorming. Als waterschapsbestuurder en kandidaat gemeenteraadslid vindt ik dat essentieel. Het landschap wordt immers door de bodem en het water gevormd en in Limburg hebben we gezien dat de kracht van het water niet onderschat moet worden. Daarom is het goed dat dit sturende karakter in het coalitieakkoord is opgenomen. Dit sturende karakter heeft alles te maken met klimaatadaptatie. Daarom staan er in het akkoord ook investeringen in het Deltafonds en maatregelen tegen hittestress genoemd.

Water en bodem sturend

Mensen woonden van oudsher bij het water. Via het water kon men reizen, had men drinkwater en door overstromingen vruchtbare grond. Door de toenemende industrialisatie hebben we het landschap veranderd en voeren we water zo snel mogelijk af en zijn grootschalige inpolderingen begonnen. Door de klimaatverandering en de benodigde woningbouw staan we voor grote uitdagingen. Er worden op dit moment nog veel woningen gepland in gebied dat kwetsbaar is voor klimaatverandering. Het gaat daarbij om overstroombare gebieden, gebieden met een slappe ondergrond of gebieden met een natte bodem. Hun kwetsbaarheid voor overstromingen, wateroverlast, bodemdaling, droogte en/of hitte zal door klimaatverandering toenemen. Het is dan ook goed dat er in het akkoord is opgenomen dat de watertoets van het waterschap een dwingender karakter krijgt. Als gemeenteraadslid is het dan ook goed om erop te letten dat woningenbouw niet op dergelijke plaatsen gaat plaatsvinden. Het waterschap gaat anders deze woningbouw verbieden. Dat is een goede zaak want anders is de kans op natte voeten of extreme droogte in de nieuwe woningen aanzienlijk. Ontwerp deze wijken ook zo dat met grote hoosbuien het water niet in de straat staat door bijvoorbeeld het aanleggen van waterbergingen. In het droge seizoen kan je van dit water weer gebruik maken.

Hittestress

Het kabinet maakt veel geld vrij voor maatregelen tegen hittestress. De reden is dat bij een hittepiek er meer kwetsbare mensen overlijden. De tip voor gemeentebesturen is om van het geld gebruik te maken. Denk aan waterpleinen, bomen en ander groen of breng weer water in een gedempte gracht of rivier. Doortrekken van de Roode Vaart in Steenbergen en de Nieuwe Mark zijn in Breda daar goede voorbeelden van.

Deltafonds

De extra impuls van 250 miljoen voor de versterking van dijken en dammen en de 600 miljoen om de beekdalen in Limburg beter te beschermen zal de gemeenteraadsleden die dat betreft voor mooie uitdagingen stellen.

Voor vragen of opmerkingen kunt u mij bellen of mailen via 0615 035 807 of [email protected].

Alwijn ten Cate, Algemeen bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.