05 december 2013

De goeden onder de kwaden lijden

De goeden onder de kwaden lijden

 

Helaas is het in deze wereld nog steeds zo dat de goeden onder de kwaden lijden. De graaiende bankiers zetten de integere medewerkers van de bank in een slecht daglicht. De frauderende bestuurders zorgen ervoor, dat de eerlijke bestuurders over dezelfde kam worden geschoren. De onthullingen van Armstrong zetten elke wielrenner in een kwaad daglicht.

 

Wat heeft dit met de zorg te maken? Afgelopen weken is de neuroloog Jansen Steur uitgebreid in het nieuws geweest. Hij is het levende bewijs dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. De IGZ heeft Jansen Steur toentertijd bewust niet voor het tuchtrecht gebracht. De IGZ heeft genoegen genomen met het uitschrijven uit het BIG register en met de belofte dat hij zich niet meer zou inschrijven. Maar Jansen Steur heeft niet toegezegd om niet meer als arts aan de slag te gaan.

 

Deze deal van de IGZ zorgt voor meerdere problemen. Ten eerste is het voor patiƫnten niet kenbaar dat Jansen Steur zich heeft uitgeschreven, omdat hij disfunctioneerde. Ook is het voor buitenlandse inspecties niet mogelijk om dit in Nederlandse BIG-register op te zoeken. Alleen met een zoektocht op Google wordt duidelijk dat Jansen Steur niet meer bevoegd is om zijn vak uit te oefenen.

 

Deze week onthulde RTL-nieuws dat de inspectie nog meer van dergelijke deals gesloten heeft. Een vaatchirurg heeft zich op verzoek van de IGZ laten uitschrijven, maar is wel werkzaam in het buitenland. Dit gaat in tegen de eigen richtlijn die de Inspectie zich in het najaar van 2010 heeft opgelegd. Daarin staat dat de beroepsbeperkende maatregelen niet meer zullen plaatsvinden in de vorm van beroepsbeperkende afspraken met betrokken

beroepsbeoefenaar.

 

Controle op het functioneren van een arts of verpleegkundige begint bij intercollegiale toetsing, opleiding, bijscholing en functioneringsgesprekken. Het toezicht van de Inspectie is het sluitstuk. (Tuchtrechtelijk) ingrijpen van de IGZ moet ook echt een laatste redmiddel zijn. Als de IGZ optreedt, dan moet dit helder en met publiekrechtelijke waarborgen omkleed zijn. Deals passen niet in het optreden van een inspectie die handhaaft.

 

De effecten van de nasleep van Jansen Steur en de vaatchirurg schaden de hele beroepsgroep. Het vermindert het vertrouwen van de patiƫnt in de medische sector en in het optreden van de IGZ. Daar is niemand bij gebaat. De goeden lijden zo onder de kwaden.

 

De vraag is wat de oplossing is. Dat ligt allereerst in het ziekenhuis zelf, bij de opleiding, bij een goede bijscholing en een goed functionerend medisch team. Disfunctioneren hoort hier aangepakt en bijgestuurd te worden. Het sluitstuk bij falende artsen blijft de inspectie. De inspectie zal zich aan zijn eigen richtlijnen moeten houden. Wellicht is het na al deze ontwikkelingen nog beter om het afwegingskader van de inspectie wettelijk te regelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.