07 maart 2017

Een sterkere defensie

In 2008 was ik als pelotonscommandant Panzerhouwitzer in Uruzgan, Afghanistan. Daar heb ik een bijdrage mogen leveren om de veiligheid in het gebied te vergroten, zodat er elektriciteit kwam, asfaltwegen konden worden aangelegd en kinderen naar school konden gaan.

 Daar zag ik voor het eerst wat er met een land gebeurt als mensen geen vertrouwen meer hebben in de toekomst, en als de overheid grotendeels afwezig is. De gezondheidszorg is er heel slecht, veel kinderen kunnen niet naar school en het is er ontzettend onveilig. Nu kun je Nederland natuurlijk niet met Afghanistan vergelijken. Maar ook in Nederland moeten we hard werken om voldoende veiligheid te hebben, een goede gezondheidszorg en goed onderwijs.

Een samenleving staat of valt met voldoende veiligheid. Daarom is er een sterke Defensie nodig, naast natuurlijk ook een sterke politie, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht. Afgelopen jaren is laks met die veiligheid omgegaan. Dat moet anders, vindt het CDA. Daarom willen wij 2,1 miljard investeren in Defensie, en ook meer geld uittrekken voor de politie, Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. Zodat Nederland nationaal en internationaal kan zorgen voor meer veiligheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.