Naast burgemeesters zijn ook ambtenaren steeds vaker het doelwit van criminelen. Het CDA vindt dit onaanvaardbaar, en Hanke Bruins Slot heeft hierover mondelinge vragen gesteld aan minister Plasterk.

Sinds 2010 werken politie, justitie, de Belastingdienst en gemeenten steeds vaker samen om ondermijnende criminaliteit in het zuiden van ons land aan te pakken. Het is een keiharde strijd tegen de georganiseerde drugshandel. Die Brabantse aanpak werkt, maar het gevolg is wel dat intimidatie en bedreigingen richting burgemeesters, maar ook richting ambtenaren toenemen. Daarbij gaat het om het in brand steken van auto’s, doodsbedreigingen, het ingooien van ruiten, het bekladden van muren. Maar ook om bedreigingen als: ik weet waar jouw kind op school zit. Hierdoor kunnen en durven ambtenaren hun werk soms niet meer te doen.

Hanke Bruins Slot: “Als overheidsdienaren criminelen aanpakken, dan kan het niet zo zijn dat zijzelf en hun gezinnen slachtoffer worden. Dat is de omgekeerde wereld. Een harde aanpak is daarom noodzakelijk.”

Minister Plasterk bevestigde dat na een aantal jaren van lichte daling, er de laatste tijd weer sprake is van een stijging in het geweld tegen ambtsdragers. Er is al een monitor voor landelijke registratie van geweld tegen overheidsdienaren, maar er wordt ook gewerkt aan een toekomstagenda tegen ondermijnende criminaliteit. Hij beloofde deze nog voor de komende zomer naar de Kamer te sturen. Ook gaat hij in andere provincies navragen of de burgemeesters een toename van intimidatie en bedreigingen tegen ambtenaren zien.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.