Het ontbreekt Defensie momenteel aan de juiste middelen om een aanval met drones af te slaan. Met drones kunnen steeds makkelijker biochemische aanvallen worden uitgevoerd, of bomaanslagen worden gepleegd. Niet alleen door andere landen, maar ook door bijvoorbeeld terroristische groeperingen. Op uitzending maar ook in Nederland. TNO gaf onlangs aan dat het niet ondenkbaar is dat een speelgoed-drone wordt ingezet voor de verspreiding van een dodelijk virus. Daarom heeft CDA woordvoerder Defensie Hanke Bruins Slot gepleit voor de ontwikkeling en inzet van counterdrones, om dergelijke aanvallen tijdig te kunnen stoppen.

Bruins Slot: “Bij een droneaanval kun je er een F-16 of Apache op afsturen, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Hoe doe je dat als er tien van die drones tegelijkertijd in de lucht hangen? Of in stedelijk gebied? Dat vraagt om een hele nieuwe en specifieke benadering. Dat kan slimmer en effectiever.”

Bruins Slot deed die oproep tijdens een notaoverleg over Defensie. Voor het CDA is Defensie geen luxe, maar noodzaak. De wereld om ons heen wordt immers steeds instabieler. Gelukkig komt er nu na een kwart eeuw van bezuinigingen een forse investering in Defensie. Er komt elk jaar 1,5 miljard bij. Belangrijk is om eerst het vertrouwen in het personeel te herwinnen. Bruins Slot: “Het CDA is trots op onze mannen en vrouwen. Militairen en burgers. Zij hebben klap op klap geïncasseerd. Reorganisatie volgde op reorganisatie. Hetzelfde werk met minder mensen doen. En toch: blijven dóórgaan waar anderen stoppen. In Irak, Afghanistan, in de West, in Litouwen. Voor de kust van Somalië. En in Nederland. Voor onze veiligheid. Na orkaan Irma stond Defensie klaar. Ondanks alle knelpunten en tekorten was de inzet indrukwekkend.” Ook biedt de extra investering van 1,5 miljard biedt een kans voor de Nederlandse Defensie-industrie en innovatieve bedrijven. Het CDA vindt de samenwerking in die gouden driehoek van industrie, kennisinstituten en defensie van groot belang, vooral ook in het belang van onze nationale veiligheid.” Het CDA wil daarom vaker opdrachten gunnen aan onze eigen Defensie-industrie, vanwege die nationale veiligheid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.