18 september 2014

Bijzondere CDAV-avond over Syriërs op de vlucht

Woensdag 10 september organiseerden CDAV-Internationaal en de Eduardo Frei Stichting een avond over de humanitaire situatie in Syrië en de buurlanden. Hoofdgast was de Syrische Bahraa Hijazi die gevlucht is naar Jordanië. “Humanitaire hulp is nodig, maar betrek ons Syriërs daar ook bij. Echt behoefte hebben we aan ontwikkelingsprojecten,” aldus Bahraa.

In een volle zaal leidde Mirjam Sterk, oud-CDA Kamerlid en momenteel ambassadeur jeugdwerkloosheid, in een tafelgesprek de gastsprekers door de avond. Bahraa vertelt hoe ze is gevlucht uit een detentiecentrum in Syrië na te hebben geprotesteerd tegen het regime. Ze kan daardoor niet terug en woont nu in Amman. Moeilijk vindt ze het dat de Syrische bevolking niet wordt betrokken bij de hulpverlening. Ook vraagt ze om concrete projecten, daar is enorme behoefte aan.

Ton Huijzer van het International Rescue Committee, dat met financiële steun van Stichting Vluchteling ter plekke noodhulp verstrekt, herkent zich in het verhaal van Bahraa. “Met name onderwijs en kennis is nodig, men wil weer iets opbouwen.” Hij pleit voor betere toegang van humanitaire hulp tot ontheemden en geïsoleerde groepen in Syrië. Momenteel wordt op illegale wijze en met veel gevaar voor buitenlanders via Turkije en Irak hulp verstrekt.

Rabia Amezian, van Stichting Help Syrië de winter door, licht toe hoe ze is geraakt door  beelden van Syrische vluchtelingen in de kou. In december 2013 besluit ze via facebook een actie op te zetten. Met vele vrijwilligers zijn binnen twee weken veertig containers gevuld met hulpgoederen waaraan grote behoefte is. Per vliegtuig vertrekken de spullen naar Syrië waar ze  worden verdeeld door onder andere het Rode Kruis waarmee de stichting in nauw contact staat.

CDAV-Internationaal en de Eduardo Frei Stichting kijken terug op een zeer geslaagde avond. “We wilden een gezicht geven aan de Syriërs op de vlucht. Dat is met het persoonlijke verhaal van Bahraa gelukt. En haar kritische blik op hulpverlening kunnen we als CDA ter harte nemen.”

De aanbevelingen van deze avond zullen binnenkort worden aangeboden aan het dagelijks bestuur van het CDA. 

Femmy Bakker, CDAV-Internationaal

Astrid Frey, CDAV-Internationaal

Bronne Pot, EFS

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.