29 januari 2015

CDAV Zuid-Holland 23 januari: Balans zorg & werk

Balans zorg & werk: de visie van de kandidaten

Vrijdag 23 januari jl organiseerde de CDAV afdeling Zuid-Holland een nieuwjaarsbijeenkomst met als thema “Zorg en werk in balans” in het provinciehuis in Den Haag

Tijdens deze middag kon men kennismaken met de provinciale staten kandidaten Herman van de Bent en Meindert Stolk en Tweede Kamerlid Peter Oskam. Wat vinden zij van de balans zorg en werk? Dorenda Gerts, (Lijsttrekker voor het waterschap Schieland en Krimpenerwaard) gaf de aftrap van de middag met een inleidend betoog over zorg en werk. Zij benadrukte dat het bij de verdeling van zorg en werk niet alleen moet gaan om economische zelfstandigheid maar ook om ontplooiing.  

Na haar inleiding gaf zij het woord aan de heren en vroeg aan de hand van enkele stellingen wat hun visie is op de verdeling van zorg en werk. Er tekende zich een duidelijke tweedeling af.  Meindert reikte vooral  praktische oplossingen aan. Zo pleitte hij voor een integrale aanpak voor de zorg van kinderen en ouders en eenvoudiger regelgeving zodat bijvoorbeeld mantelzorgwoningen mogelijk zijn. Herman ziet niet een probleem en vindt dat de balans zorg en werk vooral binnenshuis in evenwicht moet worden gehouden. De jongere generaties zouden die balans zelf wel in evenwicht kunnen houden.

Deze opmerking gaf in de zaal wel enige verbaasde reacties. Natuurlijk moet men binnen families in gesprek blijven maar zorg en werk kan alleen in balans blijven als er een basis is aan faciliteiten die de zorg bijvoorbeeld kunnen opvangen als men dat niet zelf meer kan. Ook constateerde men dat sommige faciliteiten, zoals het zorgverlof, niet goed worden ingevuld of uitgevoerd.

Algemene conclusie was dat we vooral de vinger aan de pols moeten houden en moeten blijven onderzoeken wat de stand van zaken is met betrekking tot de verdeling van zorg en werk binnen families.

Marijke Edel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.