23 november 2009

Nieuwe CDAV voorzitter Arinda Callewaert

Sinda het Partijcongres van 31 oktober 2009 heeft het CDAV officieel een nieuwe voorzitter. Onder het motto 'Samen maken wij het CDA sterker', zet de nieuwe voorzitter zich in voor een evenredige man/vrouw verdeling in besturen. \r\n\

Helemaal CDA

Het is zover: na de officiële verkiezing door het partijcongres van 31 oktober jl. mag ik mij nu echt voorzitter van het CDAV noemen. Dat is prachtig, maar alleen omdat ik mij omringd weet door een enthousiast bestuur. En als bestuur weten wij ons gesteund door de provinciale afdelingen. Samen zullen we de handen ineen slaan en gaat u nog van ons horen!

Op het partijcongres heb ik beknopt aangegeven waar mijn drive voor onze club vandaan komt. Het lijkt goed dat hier nog even weer te geven.

Op mijn negentiende ben ik lid van het CDA geworden. Direct werd ik actief in de plaatselijke afdeling waar ik op mijn eenentwintigste voorzitter en op mijn dertigste wethouder werd. U begrijpt dat ik me niet bewust was van het belang van vrouwen in de partij en al helemaal niet van de drempels die daarvoor beslecht moeten worden. Dat kwam pas later.

Ouder en wat wijzer ging ik eindelijk eens bewust om me heen kijken en zag toch voornamelijk mannen. Als het dan allemaal zo vanzelfsprekend was om als vrouw in de politiek actief aanwezig te zijn, waar waren al die andere vrouwen dan? En waarom nam dat aantal niet substantieel toe na verloop van jaren?

Het bewustzijn groeide. Ook omdat ik ondertussen moeder geworden was. De combinatie van werk en gezin was dan misschien wel vanzelfsprekend voor mijn echtgenoot en mij, de wereld om ons heen dacht daar heel anders over!

Ik maakte kennis met de eerste drempels die beslecht moesten worden én met het CDAV.

Zoekend naar antwoorden op de vraag waar die vrouwen bleven in de politiek - maar ook in allerlei besturen waar ik als wethouder mee te maken had, stuitte ik vooral op literatuur waarin werd aangetoond dat besturen die een goede man/vrouw verhouding kennen beter functioneren.

Maar dat is toch wat we allemaal willen: beter functionerende besturen! Dat dient de hele samenleving! Typisch CDA!

Een betere stimulans voor onze partij om te streven naar een goede man/vrouw balans kunnen we niet hebben: samen maken wij het CDA sterker.

Maar dat gaat niet vanzelf: er valt nog veel te doen om de participatie van vrouwen in de partij te verbeteren.

In dit kader reken ik op u allen. En mag u op mij rekenen.

Arinda Callewaert

voorzitter CDAV

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.