20 februari 2015

Verslag CDAV Friesland bij ‘Fier Fryslân’

          Friese CDA vrouwen onder indruk van werk ‘Fier Fryslân’

 

Een twintigtal Friese CDA vrouwen, waaronder 2 wethouders en een statenlid, hebben zich laten voorlichten bij ‘Fier Fryslân’ over haar werkzaamheden.

Mevrouw Anke van Dijke en haar medewerkster Linda Gerritsen heten ons van harte welkom. Zij zijn vereerd met ons bezoek en willen graag met ons delen wat ‘Fier’ zoal doet en wat hen drijft.

‘Fier Fryslân’ is ontstaan uit het ‘Blijf van mijn Lijf’ huis in Leeuwarden. Daar zorgde men voor het onderdak van vrouwen met kinderen, die vanwege huiselijk geweld hun huis moesten verlaten.

Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Zij wil geweld in relaties helpen voorkomen en stoppen. Zij heeft verschillende vestigingen. De “Veilige Veste” is een opvanglocatie voor meiden en vrouwen die gevlucht zijn  voor geweld. In het “Centrum Kinderhandel Mensenhandel” is plek voor een opvangvoorziening en een Diagnostisch Centrum ten behoeve van slachtoffers van mensen handel.

Nadat in 2005 een Iraanse vrouw met drie dochters werd geplaatst ontstond er een probleem. De vader was in zijn jeugd ernstig mishandeld, waardoor de zoon ook hardhandig werd en moeder en zuster ging slaan. Er was geen behandeling voor deze kinderen in de ‘Blijf van mijn Lijf’ huizen. Men besefte dat er meer nodig was dan brood, bed en brand.

Sindsdien is ‘Fier Friesland’ een GGZ en jeugdzorg organisatie. Alles wat nodig is om jongeren en volwassenen te begeleiden is aanwezig.

Mony Brandsma, destijds CDA gedeputeerde, heeft alle medewerking gegeven aan bovengeschetste ontwikkeling.  Daarvoor was en is veel geld nodig.

Nu veel zorgtaken naar de gemeenten gedecentraliseerd zijn is de financiering van de zorg veranderd. Dit gaat via de WMO, de AWBZ of de zorgverzekeraar. Belangrijk is de hulpvraag van de aanvrager te onderzoeken, om te weten waar de financiering vandaan moet komen. Mensen kunnen rechtstreeks bij ‘Fier’ aankloppen om hulp. Wel is een indicatie nodig van de huisarts en/of het gebiedsteam. Bij problemen kan zo nodig direct hulp verleend worden. Fier is opgenomen in het landelijk transitiearrangement als instelling voor specialistische Jeugdhulp, inclusief jeugd-GGZ met een landelijke functie. Dit betekent dat er aanmeldingen komen uit heel Nederland. Men beschikt over 155 bedden waarvan 100 voor jongeren.

Fier heeft verschillende behandelgroepen:

‘Asja’ is bedoeld voor meisjes van 12 tot 23 jaar die slachtoffer zijn van loverboys of dat dreigen te worden.

‘Zahir’ is een groep voor met name de opvang van vrouwen en meisjes uit eerculturen, vooral Noord Afrika, het Midden Oosten en Azië die te maken hebben gehad met eer gerelateerd geweld. Sommigen zijn met de dood bedreigd, waren huisslaafjes of seks slaafjes. Er is veel verdriet. Zij zoeken geborgenheid en kunnen niet zonder begeleiding. De kloof tussen westerse en andere culturen is erg groot.

‘Metta’ is een groep voor opvang van meisjes van 12 tot 23 jaar die soms al voor hun 6e jaar getraumatiseerd zijn en al veel hulp achter de rug hebben. Uiteindelijk leren ze op eigen benen te staan of gaan terug naar huis.

‘Rena’ is er voor buitenlandse meisjes en jonge vrouwen die slachtoffer zijn van kinderhandel en mensenhandel.

Fier biedt ook landelijk ambulante zorg in situaties zoals hierboven geschetst.

Jongeren die opgevangen worden gaan intern naar school en als ze eraan toe zijn ook extern. Indien mogelijk gaan ze naar een sportvereniging.

 ‘Fier’ is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten landelijk erkend in haar gespecialiseerde aanbod. Zij wordt ondersteund door vele vrijwilligers en sponsoren. Vorige week heeft zij van de Postcode Loterij Nederland een gift ontvangen van € 300.000. Zij is tevens genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Dit bewijst wel het nut en de noodzaak van deze instelling.

‘Fier’ is uniek in haar werkzaamheden en mag niet verloren gaan.

Het probleem is de financiering. Kunnen en willen gemeenten de kosten opvangen van € 30.000 per kind als de financiering bij hen komt te liggen?

Mevrouw van Dijke vraagt daarom de aanwezige politici om invloed uit te oefenen op de regelgeving om dit project te laten voortbestaan. De CDA fractie in de staten heeft daarover reeds haar zorgen uitgesproken. We mogen terugzien op een indrukwekkende middag met veel informatie die we zeker zullen doorgeven.  

 

Sjoerdtje Kok Voorzitter CDAV Fryslân

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.