Droogte

De problematiek van droogte verschilt per locatie en in de tijd. Uit het rapport “Effecten watermaatregelen in beeld (Noord-Brabant) (Juli 2022)” en daarbij behorend feitenrelaas weten we ook dat mogelijkheden en oplossingen van gebied tot gebied sterk verschillen. Ook om die reden is een gebiedsgerichte aanpak noodzaak. Hiermee moet goed rekening worden gehouden! Een uitwerking voor natte, vochtige en droge gebieden

Zo moeten we zuinig zijn op onze natte natuurparels in het Dommelgebied. Het CDA staat ervoor om deze natuur zo nat mogelijk te houden. We kunnen dit doen door het meanderen van beken en het aanbrengen van stuwen om zo meer water vast te houden in deze gebieden. We moeten voorkomen dat deze gebieden verdrogen.

Bij waterverzadigde, zuurstofloze bodems in natuurgebieden staan afbraakprocessen van organische stof en het vrij komen van stikstof op een laag pitje. Echter als het grondwater zakt, versnellen biologische en chemische omzettingsprocessen. Betreffende bodemlaag kan hierdoor verzuren. We moeten ervoor zorgen dat dit niet gebeurt, door het grondwater in natte natuurgebieden op peil te houden.

Dan gronden waar het grondwater in de winter rond een meter onder maaiveld staat. Dergelijke gronden zijn er veel binnen waterschap De Dommel. Als hier de winteraanvulling van het grondwater even groot is als de onttrekking in de zomer, is onttrekking geen probleem. Een lagere grondwaterstand in de zomer hoeft dan niet erg te zijn. Toch willen we het water zoveel mogelijk vasthouden door het meanderen van beken en het aanbrengen van stuwen. We moeten voorkomen dat deze gebieden verdrogen.

Binnen waterschap De Dommel liggen ook enkele grotere, zeer droge gebieden zoals de Drunense duinen en de Strabrechtse Heide. Grondwaterstanden zakken hier van nature iedere zomer uit tot een niveau waar plantenwortels er niet bij kunnen. Deze planten moeten zich dus zien te redden met vocht dat aan bodemdeeltjes hangt. Aan deze verdroging is weinig te doen.

Conclusie van dit verhaal is dat de natte natuur schade ondervindt van (tijdelijk) lage grondwaterpeilen. Dat willen we voorkomen, door o.a. te kijken naar beter het water vast houden, onttrekkingen ter plaatse, en evt. wateraanvoer. Bij de hoge natuurgebieden is droogte een natuurlijk verschijnsel waar weinig maatregelen op mogelijk zijn. En bij situaties tussen nat en droog in is het maatwerk nodig.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.