Zuivering

We zetten in op het hergebruik van afvalwater. Zo is het hergebruik van water door industrie door het CDA warm aanbevolen. Een voorbeeld; de afstemming tussen diegene die water kunnen gebruiken en die het kunnen leveren bij de industrieterreinen nabij de rioolwaterzuivering in Tilburg. Ook gaat het in deze om het mogelijk maken van hergebruik van effluent afkomstig uit de rioolzuiveringsinstallaties zodat het bijvoorbeeld inzetbaar is voor landbouw irrigatie of ondergrondse wateropslag.

In de zomer bestaat een zeer groot gedeelte van het debiet in beken uit effluent van rioolwaterzuiveringen. Dat betekent dat effluent schoon moet zijn. Waar nodig schakelen we nog een tandje bij met beter zuiveren op stikstof en fosfaat. Om hergebruik van effluent bijvoorbeeld voor recreatie of beregening mogelijk te maken, kijken we ook naar microbiële vervuiling. En we willen op twee rioolwaterzuiveringen, waaronder Eindhoven, gericht gaan zuiveren op medicijnresten. Na 2027 willen we deze gerichte zuivering bij de andere rwzi’s implementeren.

Onder het motto “wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit” willen we ook een versterking van de aanpak bij de bron. Bij het Brabantse project “medicijn voor gezond water” is er een brede bronaanpak met de ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsen en andere organisaties in de omgeving. Niet het waterschap maar de gemeente of soms de provincie is bevoegd gezag voor de lozing van industrieel afvalwater op de riolering. Het waterschap heeft echter wel last van allerlei persistente, giftige stoffen in deze lozingen en wil dus de lozingen hiervan graag beperkt zien. Dat willen we agenderen. Er zijn tot slot ook nog stoffen zoals PFAS, dit ook in het afvalwater van gewone huishoudens blijken te zitten. Het CDA bepleit een verbod op gebruik van deze stoffen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.