16 november 2017

Aa en Hunze: ’t kon minder!

Aan het eind van deze raadsperiode (2014-2018) is het mooi dat er een conceptbegroting voor 2018 ligt, die laat zien dat we een financieel gezonde gemeente zijn. Dat is iets waar we als inwoners best trots op mogen zijn. ’t kon minder!

De gemiddelde gemeentelijke lasten zullen dalen en er is ruimte voor nieuw beleid.

 

Glasvezel

Het CDA wil in de komende periode hard aan de slag om eindelijk glasvezel binnen onze gemeente te realiseren! Het is van het grootste belang voor onder andere  de leefbaarheid op het platteland, voor bedrijven in het buitengebied, maar ook voor mogelijkheden van zorg op afstand en als ondersteuning bij onderwijs. Om dit proces te versnellen roepen wij het college  op om leiding te nemen in het overleg tussen de verschillende initiatieven in het gebied en hiervoor geld te reserveren binnen de begroting!

 

Duurzaamheid

Een van onze speerpunten is: duurzaamheid. Maar niet tegen elke prijs! Het CDA heeft zich meermalen uitgesproken tegen een vorm van duurzaamheid die een meerderheid van inwoners in het aangewezen gebied niet wil: windturbines op korte afstand van de bewoning, dwars door het landschap. Windturbines zo hoog, dat ze zichtbaar zijn vanuit naastgelegen gemeenten en die zowel het woongenot als ook de recreatieve sector schaden. Onze gemeente moet het juist hebben van recreatie en toerisme! De Raad van State zal hierin een uitspraak doen nog voor het nieuwe jaar.

Duurzame gemeente: hoe dan wel? Inzet van zonne-energie. Niet alleen op grote weiden, maar ook bij particulieren. Wij roepen het college op om door te gaan met het verstrekken van ‘zonneleningen’ aan particulieren. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het isoleren van woningen.

 

Armoedebeleid

Het CDA wil meer aandacht voor het armoedebeleid. Er moet gewaakt worden dat het armoedebeleid en het armoedepact zich niet teveel richt op instellingen waarmee de gemeente verbonden is, zoals Stichting Leergeld en het Jeugdcultuurfonds. Juist vrijwillige instanties zoals kerken, de voedselbank, kringloopwinkels en Humanitas moeten nauw betrokken worden bij het maken van beleid en ook bij het opstellen van een gezamenlijk plan voor inwoners die ongewild in financiële problemen zijn terecht gekomen. Alleen met elkaar kunnen we zorgen voor een goede hulpverlening.

 

Fietspad langs De Hunze

Aan het einde van deze raadsperiode, waarin onder andere onze motie voor een fietspad langs De Hunze werd aangenomen, zullen wij tijdens de komende begrotingsraad vragen naar de stand van zaken rondom dit fietspad en een datum waarop de werkzaamheden zullen aanvangen.

 

CDA Aa en Hunze

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.