De zeven speerpunten van het CDA AaenHunze

1. De betrokkenheid van gemeente bij inwoners wordt vergroot

in dit speerpunt gaat het CDA in op de relatie tussen de gemeente en haar inwoners. De gemeente is er voor iedereen en moet voor iedereen toegankelijk, bereikbaar en klantvriendelijk zijn. De gemeente communiceert duidelijk en geeft ruimte aan inwoners om met eigen initiatieven te komen.

2. Een aantrekkelijke gemeente zijn met duurzame bedrijvigheid en waar iedereen mee kan doen.

In dit speerpunt werkt het CDA aan een gemeente die in contact staat met haar ondernemers, duurzaamheid stimuleert, zorgt voor dialoog in het werken aan circulaire economie, nieuwe initiatieven toetst aan de maatschappelijk toegevoegde waarde en de impact op ons waardevolle landschap.

3.  Van krimp naar groei ; we hebben voldoende en betaalbare woningen.

Voldoende woningen voor starters en zorgen voor extra levensloop bestendige woningen vinden we belangrijk. We willen kleinschalige ouderenvoorzieningen in dorpen stimuleren. Afspraken maken met de woningbouwcorporaties voor nieuwe woningen en verduurzaming van het woningbestand. We willen een aantrekkelijke woongemeente zijn met goede vervoersverbindingen.

4. We werken aan een toekomstgerichte samenleving waarin we zorg hebben voor de natuur en het klimaat.

We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen. We zetten in op goede communicatie over dat wat inwoners zelf kunnen doen, informeren onze bedrijven over de mogelijkheden, Steunen het opzetten van energiecoöperaties en aan het gesprek aan met de netbeheerders over voldoende capaciteit op het netwerk. We werken aan goede waterplannen om wateroverlast maar ook -opslag te regelen.

5.  De zorg in Aa en Hunze is VOOR elkaar.

We zorgen in Aa en Hunze als inwoners vaak voor elkaar. Het CDA wil dit nadrukkelijk blijven waarderen. Maar ook de professionele zorg voor onze inwoners moet goed geregeld zijn. We werken aan oplossingen dichtbij waarbij we graag gebruik maken van de sociale huiskamer en laagdrempelige zorg die zonder indicatie kan. Lukt dit niet dan moet ook de toegang tot professionele hulp en hulpmiddelen goed geregeld zijn.

6. Inwoners begeleiden bij het verminderen van armoede en schulden.

Het CDA wil dat we vroeg weten van onze inwoners dat ze schulden hebben omdat dit helpt om snel de juiste hulp te krijgen. Te veel inwoners weten nog niet welke mogelijkheden er zijn om in die omstandigheden toch mee te kunnen doen. Een loket waar men terecht kan, kan hierbij helpen maar ook een systematische evaluatie van het gebruik en de toegankelijkheid van onze huidige regelingen. We maken hierbij gebruik van ervaringsdeskundigen.

7. Jongeren hebben een stem en kunnen meedenken over de toekomst van ons gemeente. Het CDA wil een jongerenpanel en jongerenraad starten in Aa en Hunze. We willen hun ideeën op de agenda zetten bij de gemeente. Zij zijn de toekomst van Aa en Hunze

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.