06 februari 2017

CDA pleit voor verbod op te lange betaaltermijnen bedrijven

CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Drenthe wil een verbod op de onredelijk lange betaaltermijnen van grootbedrijven aan kleine leveranciers (MKB-bedrijven en ZZP-ers). Indien de grootbedrijven zich niet houden aan het verbod overtreden zij de wet en moeten zij een boete betalen van 8% over het verschuldigde bedrag.

Hiertoe heeft het CDA Kamerlid samen met de PvdA afgelopen week een wetsvoorstel ingediend in de Tweede Kamer. Agnes Mulder: “Bepaalde grootbedrijven gebruiken hun kleine leveranciers als bank. Door betaaltermijnen van 90 en soms zelfs 120 dagen op te leggen, schuiven grootbedrijven hun lasten af op mkb-ers en zzp’ers. Zij komen hierdoor in de financiële problemen en kunnen hierdoor amper het hoofd boven water houden. Dat is onrechtvaardig en moeten we stoppen. Op tijd betalen is tenslotte normaal” 

De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen worden geschat rond de 7 miljard euro. De oorzaak van lange betaaltermijnen ligt in het feit dat grootbedrijven misbruik maken van een uitzonderingspositie in de huidige wet. Kleine leveranciers zijn niet in staat om daar iets tegen te doen vanwege de oneerlijke onderhandelingspositie en omdat zij erg afhankelijk zijn van de grootbedrijven. Om een eerlijke economie te creëren hebben zij daarom extra wettelijke bescherming nodig.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.