18 maart 2017

Ondernemers ontmoeten Kamerlid Agnes Mulder

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) ontmoette vrijdag 10 maart ondernemers uit Coevorden. De ondernemers zijn trots op hun bedrijven, op de resultaten die zij boeken en op de regio waarin zij werken. De leiding van Forbo Novilon trakteerde op taart omdat in een maand tijd het record van 1,5 miljoen vierkante meter aan vloerbedekkingen was geproduceerd.

De ondernemers deelden hun gezamenlijke zorg om voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen aantrekken. Na vier of vijf jaar werkervaring verlaten veel jongeren de streek. Een deel van hen komt overigens na hun veertigste weer terug, omdat het beter wonen is in Drenthe. Logistiek speelt Coevorden internationaal een steeds grotere rol. Alleen jammer dat de overheid door een substantiële verhoging van de verbruiksbelasting op het spoor die groei remt.

Het verkorten van de betalingstermijn van openstaande rekeningen tot het voorgeschreven aantal van 30 dagen sprak de ondernemers aan. Agnes Mulder had daarover samen met de ChristenUnie een wetsvoorstel ingediend, dat onlangs in beide Kamers is aangenomen. Veel MKB bedrijven fungeren nu als bank voor grote bedrijven die rustig pas na een jaar hun rekeningen betalen.

De samenwerking van de vier gemeenten Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Emmen in Vierkant voor werk begint zijn vruchten af te werpen. Maar in Den Haag beseft men niet dat Vierkant voor werk pas goed functioneert door samenwerking met regio Emlichheim. Economische samenwerking over de grens kent helaas nog vele obstakels. Evenals het werken over de grens. Kan de gemeentelijke en landelijke overheid niet zorgen voor een vrijstelling van allerlei hinderlijke bepalingen? Wethouder Jeroen Huizing, die ook aanwezig was, kent het probleem en Agnes Mulder werkt eraan in Den Haag.

De ondernemers troffen in Agnes Mulder een politica die door haar werk indertijd voor de Kamer van Koophandel in Drenthe weet welke zorgen de bedrijven in de regio kennen. Het werd een belangrijke ontmoeting die afgesloten werd met de wederzijdse toezegging elkaar na een half jaar weer te treffen. Politiek en bedrijfsleven hebben elkaar nodig. Goede contacten helpen daarbij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.