02 december 2020

Betrek ondernemers bij ontwikkeling in binnensteden

Tijdens de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid (OGB) op woensdag 2 december 2020 stond onder meer op de agenda het Regiostedenfonds. Met de inzet van middelen uit dit fonds worden de Regiosteden Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen met een bedrag van 14,4 miljoen euro ondersteund bij de ontwikkeling van hun binnensteden. De Provincie Drenthe ziet deze Drentse steden als ruggengraat voor het vestigings- en woonklimaat, de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van de provincie. Terwijl de regiofunctie van de stad toeneemt, neemt de (winkel)leegstand toe, dreigt het cultuuraanbod te verschralen, laat de fietsbereikbaarheid vaak te wensen over en leidt verpaupering tot een minder goed leefklimaat. Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel hebben een (boven)regionaal verzorgingsgebied met een sterke binding met andere kernen in de provincie op het gebied van onder andere wonen, werken, onderwijs, zorg en koopstromen. Het versterken van de regionale functie van deze steden heeft een uitstralend effect op de leefbaarheid van geheel Drenthe

Gratis geld voor gemeenten
“Viereneenhalf miljoen euro voor Assen en Emmen elk en ruim tweeëneenhalf miljoen euro voor Hoogeveen zowel als voor Meppel, en alle andere steden, dorpen of gemeenten bijten op het bekende houtje. Wij zijn erg benieuwd hoe de andere gemeenten in Drenthe hier tegenaan kijken”, stak CDA-Statenlid Siemen Vegter van wal tijdens zijn betoog.  “En dat wordt nog wranger als je ziet dat dit nagenoeg gratis geld is voor de genoemde vier gemeenten. Een subsidie van honderd procent is grandioos en er is maar een echte voorwaarde en dat is dat minimaal dertig procent van de kosten wordt besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid per fiets. Om van deze regeling gebruik te maken moet uiteraard door de gemeenten wel een degelijk plan worden ingediend, waaruit een fatsoenlijke planning en beschrijving van de diverse projecten is opgenomen. De gemeenten zouden wel hartstikke gek zijn als ze ook maar 1 eurocent van deze subsidie laten liggen. “

Ondernemers betrekken
Volgens Siemen Vegter is er afstemming geweest met de gemeenten door ambtelijke en bestuurlijke overleggen. “Maar in hoeverre zijn de ondernemers uit de diverse gemeenten hierbij betrokken geweest”, zo vroeg Vegter zich af. “Deze regeling zet namelijk vooral in op het versterken van de economie en het behoud van werkgelegenheid. De CDA-fractie wil dat de ondernemers zichtbaar betrokken worden en dus ook betrokken zijn geweest bij de plannen die worden ingediend door de gemeenten. Voor ons is dat heel erg logisch namelijk.” Hij vroeg het College van Gedeputeerde Staten om een reactie van het college op gratis geld, het beperkte aantal gemeenten en de betrokkenheid van de lokale ondernemers.
Verantwoordelijk gedeputeerde Brink (VVD) zei dat de zogenaamde Coronacrisis vooral impact heeft in deze regiosteden en als je deze steden steunt is dat volgens hem ook goed voor het platteland. Hij is niet bang dat er voor de verschillende projecten geen cofinanciering zal zijn en roept de commissieleden op de plannen af te wachten die nog aan hen voorgelegd zullen worden. Brink vertrouwt erop dat de betreffende gemeenten ondernemers betrekken bij de plannen. 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.