04 mei 2020

CDA Drenthe: Minister Schouten biedt nog te weinig perspectief

De CDA-Statenfractie in Drenthe wil, net zoals de CDA-Statenfractie in Overijssel,  meer informatie naar aanleiding van de Kamerbrief van minister Schouten over de structurele aanpak stikstof en de voortgang van de gebiedsgerichte aanpak in Drenthe. De Drentse CDA-Statenfractie is het met de minister eens dat natuurherstel voortvarend aangepakt moet worden en dat daarvoor gebiedsgerichte (bron)maatregelen nodig zijn. Dit kan niet zonder draagvlak van met name de agrarische sector en de CDA -Statenfractie roept de CDA Tweede Kamerfractie en  Gedeputeerde Staten van Drenthe daarom op om in Den Haag het geluid uit de provincie te laten horen en zich hard te maken voor het volgende:

Perspectief voor het platteland
Opkoop van agrarische bedrijven is volgens woordvoerder Siemen Vegter onwenselijk, onder andere door teloorgang van de sociale leefbaarheid, economische kaalpluk en zeer hoge kosten. “In de Kamerbrief is te veel nadruk gelegd op uitkoop en te weinig op perspectief. Door innovatie, extensivering rondom N2000 in combinatie met agrarisch natuurbeheer met langdurende afspraken en het omarmen van door de agrarische sector zelf voorgestelde maatregelen kan efficiënter aan stikstofreductie worden gewerkt.  Met meer draagvlak en meer perspectief bij de agrarische sector.” De CDA-Statenfractie doet daarom een appel richting de minister, de Tweede Kamerfractie en LNV om het gesprek met het Landbouwcollectief weer aan te gaan en draagvlak voor de te maken keuzes op te zoeken.

Gebiedsgerichte aanpak
Een gebiedsgerichte aanpak kan niet zonder maatwerk en input van onze partners in het gebied zelf.. Gemeentes en provincie moeten daarvoor ruimte krijgen en zeggenschap hebben bij de toedeling van vrijkomende stikstofruimte, wij pleiten ervoor dat geborgd wordt dat binnen een gebied vrijgekomen stikstofruimte binnen het gebied blijft. Het Drentse platteland mag niet leeggekocht worden om Schiphol te laten groeien.

N2000
De CDA-Statenfractie in Drenthe heeft grote zorgen over de streefwaarden die in de Kamerbrief wordt voorgesteld om in 2030 50% van de N2000-gebieden onder de Kritische Depositie Waarde te brengen. In Drenthe zijn de gestelde doelen niet realistisch, mede door de depositie vanuit Duitsland.  “We zijn tegen uitbreiding van grootte of aantal Natura 2000-gebieden in Drenthe. De regering heeft bij monde van minister Schouten gesteld dat ‘Brussel’ gevraagd is te onderzoeken welke herijkingen mogelijkheden er zijn van Natura 2000 doelen, die aantoonbaar onhaalbaar zijn. Wij vragen de CDA Tweede Kamerfractie aan te dringen op spoedige uitvoering hiervan”, zegt Siemen Vegter.

Snel duidelijkheid
Verder wil de CDA-Statenfractie aandacht voor het spoediger legaliseren van PAS-meldingen, het vergunningvrij stellen van bemesten (in navolging van beweiden). De in de Kamerbrief gestelde termijnen zijn lang en zorgen voor veel onzekerheid op het platteland. Van Gedeputeerde Staten wordt gevraagd heel spoedig een concreet ‘stappenplan gebiedsgerichte aanpak’ ter besluitvorming aan de Staten voor te leggen, waarin bovengenoemde uitgangspunten voor CDA van groot belang zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.