31 maart 2020

CDA verbijsterd over opkoop stikstofruimte in Drenthe door Brabant

Het CDA heeft samen met de CU het initiatief genomen om schriftelijke vragen te stellen over het voornemen van Brabant om stikstofruimte in Drenthe op te kopen.

De provincie Noord-Brabant heeft volgens een beleidsvoorstel het voornemen om buiten de eigen provincie veehouderijen op te kopen, en daarmee de daarbij behorende stikstofruimte. De provincie Brabant hoopt met extra stikstofruimte de vestiging van het Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken.

Volgens diverse berichten in de media en volgens het Noord-Brabantse beleidsvoorstel gaat het om boerderijen in Noord-Holland en ook in Drenthe. Deze berichten zijn zeer verontrustend omdat er nog veel onduidelijkheid is over het landelijk stikstofbeleid en de regels over verkoop en aankoop van stikstofruimte. Daarom heeft Siemen Vegter van het CDA samen met Bernadette van den Berg (CU) het initiatief genomen om schriftelijke vragen te stellen aan het College van Gedeputeerde Staten. (zie bijlage).  Inmiddels heeft een groot aantal fracties zich bij het initiatief aangesloten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.