19 december 2019

Financiële steun voor hergebruik PET flessen

Plastic afval is een groot, wereldwijd probleem. In Drenthe zijn er initiatieven, zoals de Plastic Ambassadeurs in Emmen, die bij de bron PET flessen inzamelen. Een PET fles is een verpakking voor frisdranken en andere vloeistoffen, vervaardigd uit PolyEthyleenTereftalaat. PET flesjes worden ook wel gebruikt als verpakking voor cosmetica, vloeibare zepen, schoonmaakmiddelen, of medicijnen. 

PET flessen kunnen worden hergebruikt tot hoogwaardige producten in een volledig circulair en lokaal systeem. Er is veel animo bij lokale partijen om PET flessen in te zamelen maar momenteel is er onvoldoende schaalgrootte en capaciteit om het initiatief uit Emmen te vergroten door een gebrek aan geld. Het initiatief om PET flessen in te leveren levert werkgelegenheid op, met name voor laaggeschoold personeel en voor WSW-bedrijven. Zowel primair onderwijs, voortgezet onderwijs, als MBO en HBO zijn aangehaakt. Via scholen en sportverenigingen leren kinderen en jongeren dat PET flessen geen afval zijn maar grondstoffen.

Toekomstige ontwikkelingen
Woordvoerder voor het CDA Eline Vedder vindt het een belangrijk initiatief maar kijkt ook naar de toekomst. “Het is een reële mogelijkheid dat er in 2021 statiegeld op kleine PET flesjes en blikjes zal worden ingevoerd door de staatssecretaris. Voor grote PET flessen is dat er al. We vinden het belangrijk om het project toekomstbestendig te laten doorontwikkelen en daarom vraagt het CDA specifiek aandacht voor een mogelijke introductie van statiegeld in het uitvoeringsplan.”

Uitvoeringsvoorstel komt
Omdat het terugdringen van plastic afval en opzetten van circulaire systemen bijdraagt aan milieudoelstellingen en dit soort initiatieven uit de Drentse samenleving steun verdienen van de provinciale overheid  hebben een aantal fracties, waaronder CDA, tijdens de vergadering van Provinciale Staten een motie ingediend waarin het College van Gedeputeerde Staten wordt gevraagd het initiatief om PET flessen gescheiden in te zamelen en financieel te ondersteunen met een maximale eenmalige bijdrage van €50.000. Daarnaast werd het College van Gedeputeerde Staten gevraagd om met een uitvoeringsvoorstel te komen. Dat laatste werd toegezegd door gedeputeerde Stelpstra, het gevraagd bedrag maakt deel uit van het voorstel dat nog gaat komen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.