28 oktober 2020

Kennisinstellingen belangrijk voor innovatief ondernemerschap

De provincie Drenthe heeft al een reeks van jaren aandacht voor het ondernemerschap in Drenthe en stimuleert kansrijk en innovatief ondernemerschap. Het huidige programma, Ik ben Drents Ondernemer (IBDO), loopt eind dit jaar af en er ligt nu een voorstel om het programma met vier jaar te verlengen. Hiervoor is voor de komende vier jaar een bedrag van bij 3,5 miljoen euro beschikbaar. In de vergadering van de Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie (FCBE) van woensdag 28 oktober werd het voorstel besproken en in de vergadering van Provinciale Staten op 11 november werd het voorstel aangenomen. 

Financieringstafel
Wat Ceciel Mentink, woordvoerder voor de CDA-Statenfractie, in het bijzonder aansprak was de samenwerking met kennisinstellingen en het innovatieve karakter van het programma. ´ We mogen trots zijn dat we in Drenthe vooroplopen in het MKB-beleid en voortdurend nieuwe instrumenten inzetten zoals nu onder meer de financieringstafel. Ondernemers worden bij complexe vraagstukken aan tafel gebracht met verschillende typen financiers, zoals banken, investeerders, participatiemaatschappijen, informal investors, crowdfunders en dergelijke. Hiermee profileert Drenthe zich nadrukkelijk en blijft mede daardoor landelijk vooroplopen in Nederland bij het MKB-beleid.”
Ook is het volgens haar een feit dat de in het programma genoemde ondernemersfabriek een loket is geworden waar ondernemers in tijden van corona geholpen worden, maar ook waar ze hun succesverhaal kunnen delen met andere ondernemers. “De IBDO heeft zich bewezen dat het wendbaar is en snel kan opschalen voor een goed eindresultaat voor de ondernemer, onze lof daarvoor.”

Drenthe warm bad voor ondernemers
Het CDA waardeert dat Drenthe zich wil blijven inzetten voor versterking en innovatie van onze Drentse Ondernemer. “Met het nieuwe programma Ik Ben Drents Ondernemer 2.0 gaan wij ervan uit dat dit goed te realiseren is. Mede door deze initiatieven vergroot men de input, versterkt men de ondernemer en kunnen we de buitenwereld laten zien hoe de Drentse ondernemer zich heeft ontwikkeld. Wij hopen hiermee ook dat er nieuwe ondernemers zich gaan vestigen in dit warme bad voor de ondernemer. Ook al staat er in het stuk ‘innovatie blijft een uitdaging’ gaan wij als CDA ervan uit dat de verbinding en participatie van verschillende partijen de inzet blijft, het versterkt hierdoor mede het ondernemerschap in alle familiebedrijven.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.