08 november 2019

Niet Alles Kan, maar we kunnen wel samenwerken

Op woensdag 6 november jl. werd een extra vergadering van Provinciale Staten gehouden met als belangrijkste agendapunt de brief van het College van Gedeputeerde Staten over de beleidsregels Stikstof. In die bewuste brief wordt een toelichting gegeven over het proces dat heeft geleid tot het vaststellen en later weer intrekken van de beleidsregels Stikstof. Namens de CDA-Statenfractie was Eline Vedder woordvoerder in het debat.

Bekijk hier de bijdrage van Eline.

De provinciale beleidsregels Stikstof zijn tot stand gekomen na overleg met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciale Overleg. Eline Vedder verweet het College van Gedeputeerde Staten dat bij het vaststellen van die beleidsregels de verschillende sectoren niet zijn betrokken. “Wat heeft onze fractie juist dát aspect gemist bij het opstellen van de beleidsregels stikstof. Er is geen enkel overleg, met welke sector dan ook, aan te pas gekomen. Het is alsof een groep accountants een auto in elkaar heeft gezet, daar geen enkele botsproef mee heeft uitgevoerd en het ding op hoop van zegen de weg op hebben gestuurd in de hoop dat ie de goede kant op rijdt. Is er tijd besteed aan het inventariseren van de ongelukken die hiermee ondertussen potentieel kunnen gebeuren? Het zal allemaal wel voldoen aan de kaders van de wet om zulke ingrijpende beslissingen op deze manier te nemen, maar met democratie heeft het dan weinig meer te maken”, zegt Eline. “Degene met de diepste zakken zullen straks het spel gaan domineren. En dat zijn de Eftelingen, Schiphols en Googles van deze wereld. Maar niet de agrariërs die nu zo belangrijk zijn voor ons voedsel, het vormen van ons mooie platteland en de leefbaarheid in het buitengebied. Zij was blij dat het College van gedeputeerde Staten de beleidsregels Stikstof heeft ingetrokken. ”Deze regels waren nog strenger dan het Rijksbeleid en we hebben in het College-akkoord afgesproken dat we dat niet zouden doen.”

Niet Alles Kan
Maar hoe nu verder? “Niet Alles Kan. Dat is de titel van het eerste rapport van commissie Remkes. En op dit moment kan er zelfs niks. Geen nieuwe woningen, geen onveilige wegen aanpakken en geen economische ontwikkeling. En als het er dus zó op aankomt, dan wil je ook de zekerheid dat beleidsregels hun doel bereiken. Het feit dat de RIVM-rekenmodellen volgens experts een afwijking van geven, zet het maatschappelijk draagvlak voor maatregelen echter zwaar onder druk. We vinden het dan ook logisch en belangrijk dat het Rijk stevig inzet op verbetering en validering van deze rekenmodellen. De CDA- fractie vraagt Gedeputeerde Staten daarop te blijven hameren.”

Niet Alles Kan.
“Wonen, werken en natuur moeten met elkaar in balans komen. Dat betekent, wat de CDA-fractie betreft, dat je het dus over én wonen én werken én natuur moet hebben met elkaar. Bijvoorbeeld over de prioriteitstelling van het beschermingsregime voor sommige habitattypes die uit een zeer klein oppervlak beslaan. De zogenaamde habitatsnippers. De Tweede Kamer heeft daar onlangs een motie voor aangenomen waarin de provincies een duidelijke rol te spelen hebben. De CDA-fractie vraagt hier serieus mee aan de slag te gaan en tevens te inventariseren welke habitattypen er in Drenthe voorkomen met een dusdanig lage kritische depositiewaarden dat alleen al door depositie uit het buitenland deze overschreden wordt.”

Niet Alles Kan.
“Maar wat wij in Drenthe, in tegenstelling tot vele andere provincies, wél kunnen is in goede samenwerking tussen landbouw en natuur komen tot gebiedsprocessen die ergens toe leiden, en provinciaal beleid maken waar onze boeren echt mee uit de voeten kunnen en stappen kunnen maken op het gebied van duurzaamheid.”

Niet Alles Kan.
“Maar koeien in de Drentse weilanden, zónder dat al onze boeren door hopeloze bureaucratische vergunning hoepels moeten springen, dát zou toch moeten kunnen? Wij vragen het College om te werken aan een collectieve, eenvoudige oplossing om beweiden en bemesten mogelijk te maken. En qua tijdslijn daarvoor geef ik GS nog even een eenvoudig geheugensteuntje mee: ‘Stront in de grond, de lente komt!’”

Tijdens het debat gaf CDA-gedeputeerde Henk Jumelet aan dat voor 1 december a.s. meer duidelijkheid komt, dat hij met alle betrokken sectoren in gesprek gaat en dat hij vaart wil maken met het opstellen van nieuwe Beleidsregels Stikstof. “Ze worden in ieder geval niet strenger dan het Rijksbeleid want dat hebben we in ons collegeprogramma met elkaar afgesproken”, zegt Henk Jumelet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.