09 september 2020

Noaberschap versterken in Drenthe door Cultuurbeleid

‘Cultuur om te delen’ is de titel van de Cultuurnota die het College van Gedeputeerde Staten voor de periode 2021 – 2024 hebben voorgelegd aan de leden van Provinciale Staten. Tijdens de commissievergadering FCBE (Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie) werd gedebatteerd door de commissieleden. Dat deze nota door partijen uit het culturele veld belangrijk wordt gevonden blijkt wel uit het feit dat vier personen namens verschillende culturele organisaties gebruik maakten van de gelegenheid om in te spreken. Allen hadden veel waardering voor de conceptnota. Voor dit beleid is vanaf 2021 ruim € 573.000,- beschikbaar gesteld en vanaf 2023 nog eens € 615.000,-.

Noaberschap stimuleren
Ceciel Mentink is namens de CDA-Statenfractie woordvoerder Cultuur en zij haalde aan het begin van het debat een citaat aan van Leonardo da Vinci dat luidt: ”Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst”. Daarmee gaf zij aan dat veel betekenis van dit citaat terug te vinden is in de Cultuurnota ‘Cultuur om te delen’. Zij doelde daarbij op een rondje langs de velden waarbij gemeenten, organisaties en beleidsvelden gevraagd is wat voor hen belangrijk is. “En vanuit die brede consultatie presenteert het College van Gedeputeerde Staten nu de nota ‘Cultuur om te delen’. Voor dit proces en de uitkomsten daarvan heeft mijn fractie veel waardering. Daarnaast heeft de CDA-fractie veel waardering voor de inspanningen van het college die mogelijk er toe leiden dat de Koloniën van Weldadigheid op de werelderfgoedlijst van Unesco komt waardoor Drenthe nog meer op de kaart staat.” Volgens Ceciel Mentink vindt het CDA Noaberschap belangrijk en initiatieven die in deze nota beschreven zijn komen in de richting van het Noaberschap. “Samenwerking met gemeenten en culturele instanties om de inwoners van Drenthe te dienen en daarmee gemeenten en culturele organisaties perspectief biedend in een onzekere tijd waar ze dit hard nodig hebben.”

Podium platteland belangrijk nieuw initiatief
Een van de nieuwe impulsen is Podium Platteland en voor de leefbaarheid in dorpen, buurten en wijken kan dit een belangrijk nieuw initiatief zijn. Ceciel Mentink vroeg verantwoordelijk gedeputeerde Bijl of daar ook muziekverenigingen, fanfares of lokale toneelverenigingen gebruik van kunnen maken. “Het CDA roept het College op om op dit punt de samenwerking met de gemeenten te zoeken. Zoals de musea hebben gedaan om gelden te ontvangen door gezamenlijk een subsidie aanvraag te maken van het kikstartfonds kan de provincie wellicht gemeenten faciliteren.

Participatie van inwoners stimuleren
Nu door de aanwezigheid van het corona-virus mensen meer aan huis of buurt gebonden is, kan er meer stimulans zijn om lokale initiatieven te ontplooien zoals muziek en toneel. Volgens Ceciel Mentink vindt de CDA-Statenfractie het belangrijk dat gemeenten en provincie de participatie van buurt en inwoners stimuleert waardoor noaberschap versterkt wordt. Zij gaf de gedeputeerde de suggestie mee om daarbij gebruik te maken van de diensten van organisaties zoals de BOKD (Brede Overleg Kleine Dorpen). “We beseffen dat het voor een aantal cultuursectoren een moeilijke tijd is om te overleven en wij vinden dan ook dat we deze sectoren ook zo goed mogelijk moeten faciliteren, binnen ons vermogen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.