03 maart 2021

Schade bij gaswinning moet ruimhartig vergoed worden

De Raad van State heeft een uitspraak gedaan over het gaswinningsplan Westerveld die stelt onder andere dat er onderbouwing ontbreekt bij een onderdeel van de seismische risicoanalyse. De uitspraak zegt ook iets over het risicobeheerssysteem. Met zo’n systeem kan tijdig worden gereageerd, zodat (grotere) schade en veiligheidsrisico's niet zullen optreden. Waar het in het ontwerpplan nog ging over een risicobeheerssysteem gaat het in het definitieve plan alleen nog maar over een risicobeheersplan. De Statenfractie van de ChristenUnie agendeerde de brief met de uitspraak van de Raad van State was opgenomen tijdens de vergadering van de Commissie Omgevingsbeleid en vroeg de andere fracties en het College van Gedeputeerde Staten om een reactie.

Bewoners beschermen
Klaas Neutel is voor het CDA lid van de Commissie Omgevingsbeleid en onder meer woordvoerder energie. Hij stelde dat mijnbouw neveneffecten oplevert, vaak in de vorm van schade aan gebouwen, wegen en waterwerken maar ook aan het milieu. “Individuele inwoners moeten beschermd worden tegen de macht van de grote concerns die geld genoeg hebben om juristen in te huren om voor hun belangen op te komen”, zegt Klaas Neutel. “Inwoners die schade ondervinden aan mijnbouwactiviteiten moeten niet gedwongen worden om op een moeilijke juridische manier hun gelijk te halen. Als er schade is, moeten mijnbouwbedrijven aantonen dat de schade niet afkomstig is van hun activiteiten. Als er schade is moet die ruimhartig worden vergoed. Dat is de solidariteit die wij moeten opbrengen als wij gas blijven gebruiken. En zonder gas kunnen we voorlopig niet. De schade die ontstaat door gaswinning moet worden vergoed door de instanties die daar voordeel van hebben. Daar moeten we geen concessies aan doen.” 

Veiligheid garanderen
Als een bedrijf wil gaan boren, of andere mijnbouwactiviteiten wil ontplooien, moet volgens Klaas Neutel vooraf duidelijk worden gemaakt dat zij voor de eventuele schade opdraaien. Ook als zij zeggen dat hun activiteit geen schade oplevert. “Je zou zelfs kunnen zeggen dat juist dan vooraf toegezegd kan worden dat de schade ruimhartig wordt vergoed. De vragen van de ChristenUnie spitsen zich toe op de woorden beheerssysteem en beheersplan. De veiligheid moet worden gegarandeerd en de schade moet worden vergoed. Als de veiligheid niet kan worden gegarandeerd moeten er geen mijnbouwactiviteiten plaats vinden. Als vooraf niet duidelijk is dat de schade ruimhartig vergoed wordt, ook de indirecte schade, dan vindt mijn fractie dat geen vergunning verleend mag worden. Het CDA heeft eerder aandacht gevraagd voor een fijnmazig systeem van trillingmeters, onder andere bij de Algemene Politieke Beschouwingen in juli 2018. Meneer de voorzitter, het is triest dat we al zo lang om zekerheid moeten vragen, voor we ook maar de geringste tegemoetkoming vanuit Den Haag krijgen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.