03 februari 2016

Vraagbaak Dick Dijkstra vertrekt als Statenlid

 “Met het vertrek van Dick ontstaat er een enorm gat in het collectieve geheugen van deze staten”, zo begon de Commissaris van de Koning Tichelaar zijn speech bij het afscheid van Dick Dijkstra als Statenlid van Drenthe.
Dick Dijkstra was met 8 jaar en 11 maanden een van de langst zittende Statenleden van Drenthe en de CdK noemde hem een vraagbaak voor de andere Statenleden. Hij sprak zijn waardering uit voor de bijdrage die Dick in deze periode geleverd heeft. Volgens de CdK ademde Dick recreatie en zijn nieuwe functie als directeur van het Recreatieschap Drenthe past hem dan ook goed. Hij prees de scherpe vragen van Dick als het over zware onderwerpen ging en het relativerende vermogen van Dick. “Hoe gek het ook werd Dick, jij liet je niet gek maken. Als de ene deur sluit gaat er weer een andere open zei je dan.”  Hij noemde ook nog de vriendelijke en open houding van Dick. “Altijd een glimlach en altijd met een kwinkslag, maar als hij gaat lachen moet je wel oppassen”, zo waarschuwde de CdK de aanwezigen. “Hij kan snoeiharde woorden gebruiken maar altijd met een glimlach.” Hij gaf de Statenleden het advies mee deze aanpak ook te gebruiken, namelijk niet gek laten maken, relativeren en blijven glimlachen.

Dick Dijkstra zei in zijn dankwoord dat hij zijn best heeft gedaan voor Drenthe en dat ook zal blijven doen als directeur van het Recreatieschap Drenthe. Hij vertrok toch met enige weemoed hoewel hij bij de start van zijn politieke carrière niet zoveel had met dit middenbestuur. “In mijn eerste periode kreeg ik o.a. Cultuur in mijn portefeuille en er ging een wereld voor mij open. De komst van de Vuelta en de expositie van het Terracottaleger naar het Drents Museum waren voor mij de hoogtepunten. Maar met buitengewoon plezier heb ik daarna over onderwerpen als openbaar vervoer, de omgevingsvisie of de het transferium bij de Punt gedebatteerd. Nu weet ik, het doet er toch toe bij het middenbestuur en ik ben nu overtuigd van deze overheidslaag.” Dick keek met grote tevredenheid terug op het Collegeprogramma waar hij als onderhandelaar namens het CDA een grote bijdrage aan leverde. Dick wordt in de CDA-Statenfractie opgevolgd door Martin Kremers die in dezelfde Statenvergadering als Statenlid werd geïnstalleerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.