31 oktober 2020

CDA geeft inwoners Borger-Odoorn een stem met input van CDA-enquête

150 deelnemers gaven hun input over de voorgestelde tariefwijzing voor ons afval. Daar zijn we blij mee, Met deze input konden we het college een andere denkrichting meegeven en die lijkt te worden opgepakt.

 

Groenafval gratis: oke!

Maar compensatie niet alleen in vastrecht Onze enquête liet zien dat 42% van de inwoners gebruik maakt van een composthoop. Dat is iets om trots op te zijn. Deze mensen zijn bewust bezig met hergebruik van onze grond-stoffen. En moeten niet gestraft worden met een vastrechtverhoging. Daarom pleit CDA voor aanpassingen in het variabele deel van het restafval en niet alleen in het vastrecht. We gaven de tip van een van de inwoners, om het variabele tarief voor restafval boven de 30 kg te verhogen, als inspirerend advies voor de wethouder mee.

 

Meer voorlichting op maat

Wat moet in welke container? De roep om meer uitleg was groot. Ook binnen onze fractie was de kennis niet up-to-date. CDA pleit voor meer aansprekende informatie op maat. Een poster met de nieuwste info of met de inzet van ambassadeurs zoals belangenverenigin-gen, scholen en groene kerken. Weinigen weten ook dat je met de app afvalwijzer tips kan krijgen over hoe je moet scheiden.

 

Motie verdwenen

Ons raadslid Margreet Wegman ontdekte dat de motie over een visie op afval, die het CDA samen met de PvdA heeft ingediend (december 2019), van de motielijst was verdwenen. Er was enkel een toezegging over. De uitvoering was vanwege corona opgeschort. CDA heeft de motie weer op de lijst laten plaatsen. De zeer gewenste visie over hoe we in in 2025 maximaal 30 kg restafval per inwoner over houden en de kostenparagraaf komt voor de volgende kadernota in 2021 naar de raad.

 

Frequentie ledigen grijze container aanpassen

50 deelnemers gaven aan dat het ledigen van de grijze container prima naar éen keer in de zes weken kan. Een groot deel doet dat ook al. Omdat de gemeente per lediging betaald aan de afvalverwerker levert dat nu nog geen geld op voor de gemeente. We adviseren de gemeente goed naar de frequenties te kijken omdat wij geloven dat hierdoor de bewust-wording verder toeneemt. Daarnaast kiezen we voor een proef met container op afstand in Borger.

 

Fractie-update

We houden u graag op de hoogte over alles wat wij doen voor de gemeente Borger-Odoorn! Met onze fractie-update informeren we u over het laatste nieuws en aankondigingen van het CDA.

Klik hier om uw e-mailadres door te geven

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.