12 maart 2018

Minister Hugo de Jonge bezoekt regio: 'Zeg maar Hugo'

Op uitnodiging van de CDA-afdelingen van Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen bezocht maandag 12 maart vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Pro-school in Emmen.

Roelof Tuin ontving samen met de andere fractievoorzitters en de directeur van de Pro-school minister Hugo de Jonge. De leerlingen waren speciaal nagebleven om de minister tijdens een rondleiding te laten zien wat ze deden. De CDA minister was zeer geïnteresseerd en wist ongedwongen contact met hen te maken. Hij was zeer onder de indruk van de goede uitrusting van de school en herkende de problemen die de directeur met hem besprak.

Ondertussen werden de aanwezige gasten in de aula bijgepraat door wethouder zorg van Emmen, Robert Kleine. Samen met zijn collega’s Frits Alberts (Borger-Odoorn) en Jeroen Huizing (Coevorden) werd aandacht gevraagd voor de specialistische jeugdzorg. Een bestuurder van Accare Peter Dijkshoorn vertelde over een onderzoek naar de negatieve gevolgen van het opsluiten van jongeren in de psychiatrie. De wethouders willen in de komende tien jaar ernaar streven om uithuisplaatsingen zoveel mogelijk te voorkomen. De minister vulde aan dat dit een mooi streven is maar dat voor bepaalde groepen een gezinshuis een goede optie blijft. Ook stipte hij aan dat de leeftijdsgrens voor jeugdzorg aandacht vraagt. ‘Ik weet niet hoe het bij jullie was maar op mijn 18e had ik mijn ouders nog hard nodig.’ 

'Het grote probleem in de zorg is het personeelstekort. Er zijn 1,2 miljoen banen in de zorg. We komen nu 125.000 mensen te kort. Jaarlijks stromen er 80.000 uit en zijn er 180.000 mensen die van baan veranderen binnen de zorg. Als alle parttimers 1 uur meer zouden gaan werken zou dat enorm schelen.'

Ook de administratieve last verminderen is noodzaak. Toen de Kijkshop failliet ging, heeft de minister de werknemers uitgenodigd in de zorg te komen werken. Een deel heeft daadwerkelijk gehoor gegeven aan die oproep en laat zich nu omscholen. Met veel van dergelijke middelen kunnen we het tekort in de zorg terugdringen', stelde CDA minister Hugo de Jonge. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.