31 mei 2021

Omgevingsvisie Borger-Odoorn: Cittaslow is geen doel op zich

Ook de gemeente Borger-Odoorn is hard aan het werk om een omgevingsvisie op te stellen. Het uitgangspunt ‘Van gemeente naar gemeenschap’ is hoe het CDA naar de gemeente kijkt. ‘Een gemeente die als partner aansluit bij de kracht van de gemeenschap, faciliteert en ondersteunt daar waar nodig is.’

Daarin wordt participatie van cruciaal belang. Hoe dat eruit gaat zien wordt nog nader uitgewerkt. Participatie betekent ook niet dat iedereen met een initiatief eens moet zijn. Maar in ieder geval in de gelegenheid moet zijn gesteld om zijn of haar mening te geven. Participatie wordt veel meer dan inspraak achteraf.

Wel is het CDA op zijn hoede dat de gewenste kleinschaligheid geen rem zet op de agrarische sector. Landbouw is een belangrijkste vormgevers van onze groene gemeente.

Er is in de discussie tijdens de raadsvergadering gesproken over Cittaslow als uitgangspunt. Dit is niet de insteek van het CDA. Als je alles doet zoals wij denken dat het goed is voor onze gemeente, en daarna behouden we het Cittaslowkeurmerk, dan is het misschien wel de kers op de taart. Maar we gaan niet de taart aanpassen om de kers er maar op te laten passen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.