27 november 2018

Klimaatadaptatie

Vorige week was ik bij een bijeenkomst in Assen over klimaatadaptatie. Het klimaat veranderd door invloeden van de mens. Hoe gaan wij als inwoners van Midden-Drenthe hier mee om. Wat staat ons te wachten? In die zin was het goed om me te laten voeden met de laatste inzichten.

De gevolgen van het (veranderende) klimaat waren het afgelopen jaar goed zichtbaar in de regio. In mei grote hoosbuien. Het regenwater werd niet snel en goed afgevoerd met wateroverlast in straat. Een paar maand later is sprake van grote droogte, waardoor de bodem nu sneller daalt. De grondwaterstand is zorgwekkend laag.

Klimaatveranderingen zijn nu een gegeven, althans dat is voor mij duidelijk. We kunnen dit op verschillende manieren te lijf gaan. Door mitigatie: hoe voorkom je dat klimaat effect aanricht of door adaptatie: hoe pas je je daar op aan in de ruimtelijke ordening.

Hoe dan ook, de aanpak is een samenspel tussen inwoners en hogere en lagere overheden.

Beleidsmatig zijn er twee lijnen, via de Nationale klimaatadaptatiestrategie en via het Deltaprogramma ruimtelijke adaptatie. Vanuit het Deltaprogramma ligt er bij de gemeente Midden-Drenthe de opdracht om in 2019 stresstesten uit te voeren en plannen te maken en in 2020 ook daadwerkelijk uitvoering te geven aan klimaatadaptatie. Zie ook: https://nos.nl/artikel/2193772-klimaat-stresstest-voor-alle-nederlandse-gemeenten.html.

De laatste decennia zie je dat steeds meer mensen in een stad gaan wonen en het platteland verlaten. Verstedelijking neemt een vlucht , hierdoor neemt de klimaatverandering ook een vlucht. In een verstedelijkte omgeving vindt meer warmte ophoping plaats. Meer warmte leidt ook tot een grotere watervraag (koelen, bewatering groen, etc.). Niet een duurzame ontwikkeling.

Ik wil hier niet schetsen dat klimaatadaptatie een groot-stadse bezigheid is. Integendeel, dorpen als Beilen of Zwiggelte hebben eenzelfde bebouwingsdichtheid (verhouding groen/verharding) als zeg Groningen.

Om hittestress en wateroverlast het hoofd te bieden liggen er kansen door het vergroenen van de openbare ruimte. Concreet valt er te denken aan het vergroenen van pleinen, parken, parkeerplaatsen en water. Maar ook op privaat eigendom - tuinen – of bedrijventerreinen. Samenwerking tussen publieke en private organisaties is nodig om de effecten van klimaatverandering in goede banen te leiden. Zweedse wetenschappers hebben al eens betoogd: ‘De klimaatproblematiek ontwikkelt zich sneller dan de adaptieve capaciteit van de mens’, (Stockholm Environment Institute, 2017). Daarmee wil ik maar aangeven dat we allemaal de sleutel tot succes in handen hebben.


Robert Brouwer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.