04 december 2018

Ondersteuning voor een goede zorgverzekering

Een paar weken geleden heb ik een nieuwsbrief geschreven over de zorgkostenregeling in onze gemeente. Een van de punten uit deze nieuwsbrief ging over de collectieve zorgkostenverzekering. Onze fractie vroeg zich toen af of deze verzekering wel de meest geschikte was voor iedereen die hier gebruik van kan maken en of ondersteuning bij de keuze van een goede zorgverzekering niet nodig is. Als je de berichten in de media hierover volgt dan blijken deze vragen actueler te zijn dan ooit.

Ten eerste blijkt dat de basiskennis van Nederlanders over zorgverzekeringen er niet beter op wordt. Dat blijkt uit een citaat van de vergelijker Pricewise:

De kennis van Nederlanders van belangrijke basisbegrippen uit ons zorgstelsel blijft ondermaats en is voor het eerst in jaren zelfs achteruitgegaan. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van vergelijkingswebsite Pricewise onder 1.000 respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht. Zo weet bijna de helft van de respondenten niet welk type basisverzekering hij of zij heeft, voor welke zorg eigen risico moet worden betaald en welke zorg onder de basisverzekering of aanvullende verzekeringen valt. Daarnaast blijft het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico voor velen onduidelijk.”

Wanneer men onvoldoende kennis heeft , is het maken van een juiste keuze natuurlijk moeilijk. In Nederland is ons zorglandschap helaas zo ingewikkeld dat hierbij ondersteuning nodig is.

Daarnaast hoorden we onlangs ook nog dat het Zilveren Kruis, de zorgverzekeraar die op dit moment de collectieve ziektekostenverzekering voor onze gemeente aanbiedt , geen contract heeft afgesloten met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen als het gaat om een budgetpolis of een selectieve polis van het Zilveren Kruis. Op de site van het Wilhelmina Ziekenhuis* lees ik het volgende:

In 2019 heeft het WZA naar verwachting, net als dit jaar, met iedere zorgverzekeraar een contract. Dit geldt voor alle zorgpolissen, met als enige uitzondering de budgetpolissen en selectieve polissen van Zilveren Kruis. Hiervoor heeft het WZA in 2019 géén contract. Het gevolg is dat u met een van deze polissen in het WZA voor vrijwel alle geplande basiszorg (basiszorg op afspraak) ongeveer een kwart van de kosten zelf moet betalen. Met alle andere zorgpolissen krijgt u, zoals het er nu uitziet, geplande basiszorg wel vergoed.”

Of dit gevolgen heeft voor de collectieve ziektekostenverzekering en de dekking hiervan in onze gemeente daar zullen wij het college vragen over stellen.

Uit bovenstaande punten mogen we de conclusie trekken dat het goed is dat het college de vraag van het CDA, voor ondersteuning bij de keuze van een goede zorgverzekering, voortvarend heeft opgepakt. Wethouder Schipper gaf in de laatste commissievergadering aan dat er al vrijwilligers en medewerkers worden opgeleid om deze ondersteuning te bieden met behulp van een op de gemeente afgestemde poliswijzer. Wij hopen dat cliënten op die manier een juiste keuze kunnen maken die niet te duur is maar wel de juiste dekking biedt.

Ria Beukema

*Voor meer informatie over contract WZA met het Zilveren Kruis zie: www.wza.nl/patiënt/tarieven-en-vergoedingen/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.