19 november 2018

Onze jeugd heeft de toekomst

Ik heb deze zin al heel vaak uitgesproken. U dan? Vast wel.

Persoonlijk kan ik erg genieten van jonge mensen. En dan met name de groep pubers en jong volwassenen. Rond die levensfase zie ik een zoektocht ontstaan naar….Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Hoe kom ik daar?...... En dan breekt voor veel jongeren een prachtige tijd van studie of werken aan. Ik heb een flink aantal jongeren begeleid in hun stages of eerste baan. Ik hou van de gedrevenheid, de onverschrokken feedback die je krijgt en de ‘andere’ kijk op dingen. Ja, de jeugd/jongeren hebben veel te bieden.
MAAR….dat geldt jammer genoeg niet voor iedereen. En ik weet niet hoe het u vergaat, maar soms denk ik wel eens dat héél veel jongeren het erg moeilijk hebben. Psychisch. Je hoeft de TV maar aan te zetten en de ‘probleem’-programma’s zijn er: Het voedselgevecht, je zal het maar hebben, Sophie in de kreukels. En dan de kranten. Zij staan vol met nieuws over de problematiek (ook financieel) rondom de jeugdzorg.
En laten we wel wezen…er komt in deze snelle tijd met al die prikkels ook veel op ze af. En, omdat de jeugd de toekomst heeft en ze een speciaal plekje in ons hart hebben, willen we ze helpen. Maar hoe dan? En hoe past dat in de zoektocht in hun leven. Erg gecompliceerd met vele wegen naar Rome.

In de laatste commissie vergadering was een bijlage met de titel ‘Transformatieplan Zorg voor de Jeugd in Drenthe’. Daarin staat dat de “Drentse gemeenten en jeugdhulpaanbieders de ambitie en verantwoordelijkheid hebben om zorg voor kinderen en gezinnen integraal, op maat en dicht bij het gezin te organiseren”.
Onder leiding van onze CDA-Minister Hugo de Jonge is vorig jaar een start gemaakt met het verder optimaliseren van ‘Zorg voor de Jeugd’. Begin dit jaar is in Drenthe bepaald wat er regionaal nodig is om de zorg voor de jeugd te verbeteren.
De hoofdlijnen zijn:
- betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen
- meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien
- alle kinderen bieden we de kans zich te ontwikkelen
- kwetsbare jongeren beter op weg helpen zelfstandig te worden
- jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt
- investeren in vakmanschap

Klinkt goed….maar hoe dan? En wat is de stand van zaken nu echt bij ons in de gemeente? Wij zijn een groot voorstander van client-ervaringsonderzoeken. Hier hebben wij de afgelopen jaren meerdere keren om gevraagd. Bij onze gemeente is dat nog niet gelukt. En dat terwijl er gemeentes zijn die er wel gebruik van maken. Wij willen weten of de geboden jeugdhulp nu echt werkt of heeft gewerkt. Op 29 januari 2019 heeft de wethouder een avond gepland waarbij we praten over het transformatieplan, de resultaten en cijfers van de afgelopen periode, de resultaten van het onderzoek van de Rekenkamer Commissie en de lopende gang van zaken. Ik ben erg benieuwd en kijk er naar uit.

Laat 1 ding duidelijk zijn….wij zitten er bovenop. Want, de jeugd heeft de toekomst en verdient een mooie soepele start.
Wilt u hierover meer weten? Dat kan. Neem gerust contact met mij op. Ook ben ik benieuwd naar uw ervaringen rondom dit thema. Ik zal er natuurlijk vertrouwelijk mee om gaan.






Groet vanuit het hart,
Karin Kappen, raadslid in Midden-Drenthe.
[email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.