22 juni 2018

Bezoek winnaars PJD van scholengemeenschap de Nieuwe Veste aan Provinciale Staten

Op 20 juni jl. brachten de winnaars van de Politieke Jongerendag (PJD) van Scholengemeenschap De Nieuwe Veste uit Coevorden een bezoek aan de Provinciale Staten van Drenthe in Assen. Samen met begeleiders Verheijen en Den Bleker en vergezeld van enkele (oud-)fractieleden van het CDA werden zij via een leuk en afwisselend programma ondergedompeld in de wijze waarop de provincie bestuurd wordt.  

PJD

De vijf leerlingen, Roy van der Sleen, Moniek Mepschen, Daphne Steunenberg, Mirjam Gommer en Annalena Ohlig, werden in december 2017 tijdens de PJD door een jury van gemeenteraadsleden uitgeroepen tot de beste debaters van die dag. Zij kregen een prijs aangeboden, deze keer door de CDA-fractie uit handen van de fractievoorzitter Gertjan Zuur. Deze bestond uit een nadere kennismaking met de Provinciale Staten, het provinciebestuur en het provinciehuis in Assen.  

CdK

De gasten werden op 20 juni ontvangen door statenlid en fractievoorzitster Riëtte Wollerich (CDA). In de ochtend ontmoetten zij CdK Jetta Klijnsma en gedeputeerde Henk Jumelet (CDA). Er volgde een geanimeerd gesprek over o.a. de kansen van jongeren op werk en vervolgonderwijs in Zuidoost-Drenthe. Dit naar aanleiding van vragen, voorbereid door de leerlingen.  

Gast van de Staten

Daarna was de groep ‘Gast van de Staten’. Zo konden de leerlingen een blik werpen achter de schermen van het Provinciaal Bestuur. Er volgde een uitgebreide uitleg en presentatie over de taken van de provincie. Ook kregen ze een rondleiding door het provinciehuis. ’s Middags werd een deel van een commissievergadering in de Statenzaal bijgewoond.   

Veel opgestoken

In de loop van de middag werd het bezoek afgesloten, maar niet nadat de leerlingen getrakteerd werden op enkele gadgets en informatiemateriaal. Iedereen was het erover eens dat het een zinvol en leerzaam bezoek was, waarbij de Provinciale Staten als uitstekende gastheer optraden. Zij werden dan ook hartelijk bedankt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.