25 september 2011

Haagse bluf?

Inspirerend en uniek! Dat was het bezoek dat de raadsfracties van Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden op 21 september jongstleden brachten aan de Tweede Kamer en het CDA-partijbureau. Nu zult u zeggen: dat was toch de dag na Prinsjesdag? Inderdaad, dát maakte de dag uniek.
Goed voorbereid, de Troontrede nog vers in het hoofd, werd de busreis vanuit Emmen via opstapplaats Wachtum aangevangen. Na een prettige reis met een stop in Hoogeveen (rijtijdenwet, nieuwe chauffeur), koffie, krant (laatste nieuws in en uit de regio!) en veel netwerken stonden we om 10.45 uur voor de ingang van het Binnenhof.

De veiligheidsinstructies noopten ons om alle metaal ‘af te doen’. De bagage moest door de scan en wijzelf door het poortje. Voorzien van twee stickers (‘bezoeker’ en ‘toeschouwer tribune’) konden we een half uur meemaken van het debat. Dhr. Cohen was aan het woord en werd nota bene tijdens ons bezoek (toevallig?) geïnterrumpeerd door ‘onze’ fractievoorzitter dhr. Van Haersma Buma. Het betrof daarbij het onderwerp PGB, een bezuiniging die ook onze gemoederen behoorlijk bezig houdt. Voor velen van onze groep had de tribunezit best wat langer mogen duren, maar helaas, de volgende groep stond alweer te wachten. Vervolgens werden wij begeleid naar de fractiekamer van het CDA, die gelegen is in het oude Justitiegebouw. Het is  een mooie kleine knusse zaal, groot genoeg voor de huidige fractie, en mooier dan de vorige volgens Tweede Kamerlid Margreet Smilde (elk nadeel heb zijn voordeel) die inmiddels was aangeschoven. Zij vertelde ons iets over het leven en werken als Tweede Kamerlid. En naar aanleiding van enkele vragen werd vervolgens goed gediscussieerd over onderwerpen als PGB, leefbaarheid platteland en andere bezuinigingen. Tijdens de lunch schoof ook Ger Koopmans (eveneens Tweede Kamerlid en afkomstig uit Noord-Limburg) aan. Vanwege zijn portefeuille verschoof de discussie naar het onderwerp ‘energie’. Daarbij kwamen natuurlijk ook de windmolens (plannen voor het park in de Drentse Monden) voorbij. Beide Kamerleden vertelden verder uitgebreid over de ervaringen vanuit de fractie met de samenwerking met andere partijen, met name die met de PVV (‘in het eerste jaar als partner betrouwbaarder  gebleken dan de PvdA’).
Beiden gaven aan een bijzonder goed en steeds beter gevoel te hebben bij het functioneren van de fractie, de fractievoorzitter, etc. Na een periode van wonden likken en herpakken bloeide er nu iets moois op. Voor ons als betrokken partijgenoten natuurlijk goed om te horen. We riepen elkaar op om de schouders, zowel in Den Haag als lokaal, eronder te zetten, want alleen dán stralen we het uit, zullen we de weg omhoog weer inslaan en bezorgen we de partij weer de plek en positie zoals die behoort te zijn! We stonden nog net niet op de tafels te springen van enthousiasme.

Het bezoek werd vervolgd met een rondleiding door de gebouwen, waarbij de oude Tweede Kamerzaal en enkele ontvangstruimtes werden aangedaan. De rondleiding werd keurig verzorgd door vrijwilligster en fractieondersteuner Ina de Jong van de afdeling Barendrecht. En ook Susette Reeuwijk, stagiare MBO, die het hele bezoek had georganiseerd en voorbereid, liep natuurlijk met ons mee, evenals fractiemedewerkster Mia Duivestein. Na de rondleiding volgde een pittige wandeling dwars door Den Haag naar het partijbureau-gebouw aan de Buitenom 18.
We werden daar ontvangen en vervolgens ook rondgeleid door bureau-icoon Kees Zwaneburg. Ook hier betrof het een deels monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis en zeker de moeite van een bezoek waard. Ellen Nauta, directeur  van het partijbureau, heeft ons verteld wat er in en vanuit het bureau voor de partij wordt ondernomen en georganiseerd. Grofweg zijn de volgende afdelingen daar gehuisvest: Communicatie, HRM/Steenkampinstituut en Politiek Bestuur. Het betreft totaal ongeveer 35 personen (na de laatste verkiezingen dus gehalveerd). Het is een actieve club mensen, die naast formele (vooral tijdelijke) dienstverbanden ook vrijwillig veel werk verzet voor onze partij. Natuurlijk was er ruimte voor vragen en discussie. En daarin werden ook de praktische onderwerpen, zoals ledenmutaties en haperende websites niet overgeslagen. Helaas was voorzitster Ruth Peetoom niet aanwezig, maar we hebben op haar bureau een briefje achtergelaten dat wij er waren. Aan het einde van dit bezoek werden eerdergenoemde begeleiders en begeleidsters door Henk Jumelet, wethouder in Emmen, bedankt voor hun bijdrage aan deze dag en getrakteerd op een toepasselijk ‘Emmertje Geluk’.

Inmiddels was het 17.00 uur geworden en werd de terugreis aanvaard. Met een tussenstop in Achterveld (‘De Klaveet’, bekend van de ‘Avro’s discoshows’) waar de inwendige mens werd gesterkt, waren we om 22.15 uur weer in Wachtum. Op de terugreis werd Peter Oosterwijk (fractiemedewerker in Emmen) nog even hartelijk bedankt. Want iedereen was van mening dat dit bezoek aan Den Haag op deze dag toch wel erg uniek was. Maar het was daarnaast ook zeker inspirerend. Want zowel in de fractie als op het partijbureau werken enthousiaste partijgenoten volop aan een stevig fundament voor een groeiende en bloeiende partij. Maar dat kunnen zij zeker niet alleen. Daarbij hebben zij u en ons nodig. Laten we er met elkaar dan ook de schouders onder zetten!

Gertjan Zuur

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.