29 maart 2019

Breed draagvlak voor MFA in Zuidwolde

Op 28 maart sprak de gemeenteraad over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek naar een Multifunctionele Accommodatie in Zuidwolde. Alle partijen spraken hun voorkeur uit voor de realisatie van een Multi Functionele Accommodatie (MFA) ten opzichte van renovatie of nieuwbouw van de sporthal. Het CDA was kritisch, aangezien de MFA een forse investering vraagt, maar koos toch voor een MFA. 

Aanleiding
Tijdens de behandeling van de Kadernota 2018 heeft de raad unaniem amendement 3A5a aangenomen. Dit naar aanleiding van het voorstel van het college om over te gaan tot vervangende nieuwbouw van de oude gymzaal en renovatie van de huidige sporthal. Middels het amendement heeft het college de opdracht gekregen om een haalbaarheidsonderzoek te doen om te bezien of er draagvlak is om te komen tot de realisatie van een Multifunctionele Accommodatie in Zuidwolde.
De conclusies van dit onderzoek zijn als volgt samen te vatten:
1. Er is een breed draagvlak voor de realisatie van een MFA, zowel bij toekomstige gebruikers als bij omwonenden;
2. Het benodigd bruto vloeroppervlak (bvo) van ruim 5.800 m2 en benodigde parkeervoorziening past op de beoogde locatie;
3. De stichtingskosten bedragen indicatief € 13.622.000 inclusief btw;
4. Indien gekozen wordt voor de realisatie van een MFA wordt het gebouw De Boerhoorn gesloopt en komt het huidige onderkomen van de bibliotheek vrij.

Jeene Keizer voerder namens het CDA het woord. Hij benadrukte dat alle wensen van de verenigingen en gebruikers zijn verwerkt. Hij vroeg zich af of dit ook betekende of zij dan een hogere bijdrage gaan leveren. Wethouder van ’t Zand gaf aan dat bij de berekeningen uitgegaan is van de huidige tarieven. Het CDA benadrukte verder dat een MFA ook echt multifunctioneel moet zijn

Kansen
Het CDA ziet kansen door ruimten efficiënt te gebruiken, dus voor meerder doeleinden. Denk aan flexibele werkplekken en het creatief omgaan met ruimte. Of het MFA ook daadwerkelijk een succes wordt is afhankelijk van veel factoren: zoals de te kiezen stichtingsvorm van het MFA, de bijdragen van de gebruikers, de rol van Stichting ‘De Boerhoorn’ en of de beheerder een aanjager van activiteiten is. Keizer adviseerde om een zakelijk exploitant alvast mee te laten denken in het voorproces. De meerkosten voor de gemeente zijn direct gerelateerd aan de hoogte van de gewenste baten.

Investeringen in andere dorpen

Keizer gaf verder aan dat men moet oppassen voor precedent werking. In de toekomst moet er ook geïnvesteerd worden in sporthallen, gymzalen en dorpshuizen in de andere dorpen. "De kosten zullen minder ingrijpend zijn dan die van het MFA Zuidwolde. Wel hebben de toekomstige investeringen structureel veel impact op de exploitatiekosten. Toekomstige investeringen in dit soort gebouwen moeten in de overige dorpen op dezelfde manier / zelfde voorwaarden gerealiseerd kunnen worden als het MFA in Zuidwolde!", aldus Jeene Keizer.

Integrale financiële afweging.
Het MFA wordt door het college meegenomen in de kadernota 2020. Bij de behandeling van deze nota kan de raad een keuze maken in de investeringen en op welke wijze de investeringen gedekt kunnen worden. De kadernota wordt in juni in de raad behandeld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.