26 november 2022

Commotie rondom een motie: De Wolf

De motie die het CDA samen met Gemeentebelangen heeft ingebracht in de raadsvergadering van 24 november leidde tot een welles nietes discussie. Wij vonden het nodig om met de motie minstens de zorgen van onze inwoners via het college bij de provincie onder de aandacht te brengen. Immers, de provincie is bestuurlijk verantwoordelijk om het wolvenprobleem aan te pakken.

Maar is er eigenlijk wel een wolvenprobleem? Volgens een aantal raadsleden was het indienen van de motie Wolf bijna een vorm van opruiing en wakkeren wij daarmee juist de zorgen onder inwoners aan. Want, de wolf is namelijk niet gevaarlijk. 

Een roedel wolven schijnt namelijk een domein te hebben van maar liefst minstens 100km2. En als daar dan een andere wolf bijkomt, dan wordt die verjaagd. Zo zal er dan volgens wat mensen geen sprake zijn van ongebreidelde groei van het aantal wolven zoals wij in onze motie stelden. Het klopt enigszins dit verhaal. Maar hier zit de grote maar: hoe groot kan een roedel worden? Dat hangt dus af van het beschikbare voer. Aha. Gelukkig hebben we daar weilanden vol van.

En dan nog iets. Niet gevaarlijk voor mensen. In de basis valt een wolf geen mensen aan. Dan moet ik toch teruggrijpen naar een verhaal dat zich tijdens de WOI voltrok. Hongerige wolven trokken de dorpen in om zich genoeg te doen aan alle vee, en kinderen. Oh ja, ook de soldaten in de loopgraven waren het haasje. De oorlog werd tijdelijk stilgelegd. En samen vochten ze de wolf eruit zodat ze daarna de oorlog weer konden hervatten.

En aanvallen op mensen zijn er de afgelopen jaren wel degelijk geweest. Alleen je leest er zo weinig over. Hoe zou dat toch komen?

Volgens een aantal mensen en vele nieuwsartikelen die ik bijvoorbeeld lees op NU.nl is de aanval van een wolf op de mens een sprookjesverhaal. En geloven onze inwoners dus blijkbaar in sprookjes. 

Over het gevoel van onveiligheid valt wat ons betreft niet te twisten. Mensen zuigen dat niet zomaar uit de duim. Om maar te zwijgen over alle dieren die de afgelopen tijd op een gruwelijke manier door de wolf zijn afgemaakt. En moeten wij als raad zorgen dat we deze zorgen minstens voor het voetlicht brengen. In plaats van te bagatelliseren!

Speciale dank ook aan Chantal Borst voor jouw inhoudelijk goede verhaal. En jullie ludieke actie buiten. Je hebt je goed ingelezen. Dank daarvoor!
En diegene die dit gevaar niet ziet? Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een …….

Tamara de Boer, raadslid CDA De Wolden.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.