22 maart 2019

Debat over duurzaamheid

Op donderdag 21 maart 2019 debatteerde de raad over duurzaamheid. In het bijzonder ging het debat of er meer of andere maatregelen moeten worden genomen dan in het huidige actieplan Klimaat en Energie staan. De raadsfracties debatteerden aan de hand van zes stellingen, Het college neemt de inbreng van het raadsdebat om een collegevoorstel op te stellen, dat bij de kadernota in juni 2019 aan bod komt. Tjalling de Wit voerde namens het CDA het woord.

De gemeente De Wolden geeft het goede voorbeeld.
Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft, bijvoorbeeld het inkopen van ‘echte’ groene energie. Momenteel wordt de energie ingekocht met certificaten. Dit kan dus beter. Een ander punt is het vergroenen van het wagenpark. In 2014 heeft het CDA hier al een motie voor ingediend. Uiteraard moet er gekeken worden of het effectief is, dus pak de kansen wanneer ze zich voordoen. Bv. bij noodzakelijk onderhoud van de gebouwen of bij  aanschaf van nieuwe auto’s en machines.

Het instrument ‘lening verstrekken’ heeft voorkeur boven subsidie
Het CDA is voorstander van een subsidie in de vorm van een renteloze lening.
Er moet maatwerk geleverd worden. Dat wil zeggen dat de lening afgelost wordt door de gerealiseerde besparing. Bovendien worden kredieten (als het goed is) terugbetaald, zodat het geld opnieuw kan worden ingezet.
Doelgroepen, die nu niet in aanmerking komen, zouden volgens het CDA in aanmerking moeten komen voor een lening op maat. Ook is privaat-publieke samenwerking een mogelijkheid, waarbij de gemeente garant kan staan. Pak als gemeente de zaken op, die niet door de landelijke regelingen gedekt worden. Lever maatwerk.
Denk ook aan zaken in natura, zoals het aanbieden van energiescans en optimalisatie van de CV-installatie. 

Ondersteuning lokale energie-initiatieven is belangrijk
Het CDA vindt lokale initiatieven belangrijk. Het mooiste is wanneer omwonenden daar zelf profijt van hebben, bijvoorbeeld door een lagere energierekening of een jaarlijkse investering in de lokale gemeenschap.  Ook stelde het CDA voor om lokale initiatieven altijd te betrekken bij plannen bij van commerciële partijen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.