24 maart 2018

Kiezers bedankt: CDA wint stemmen en blijft stabiel op 3 zetels!

Vrijdagochtend werden de definitieve verkiezingsresultaten gepubliceerd. Op het CDA waren 1810 stemmen uitgebracht, 21 meer dan de 1789 van de gemeenteraadsverkiezingen 2014! De opkomst was met 64,25% ook hoger dan de 63,64% van 2014. Omdat er ook meer stemgerechtigden werden opgeroepen (nu 19.221 versus 18.654 in 1014) betekende dit dat het aandeel van het CDA iets lager werd, van 15,15% in 2014 naar 14,75% bij deze verkiezingen.

De kiesdeler is het getal van het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal raadszetels. Dat kwam uit op ruim 645 stemmen per zetel.
Op deze wijze had het CDA 2 volle raadszetels. Alle andere partijen samen kwamen uit op 16 volle raadszetels, waardoor er dus 3 restzetels overbleven. Hiervan haalde het CDA met gemak de eerste restzetel binnen. De tweede ging naar Gemeentebelangen en de derde naar de VVD. De restzetel wordt toegekend met behulp van de methode van het grootste gemiddelde per zetel. Dus niet het grootste aantal reststemmen telt, maar het grootste gemiddelde waar een partij op uitkomt als ze een restzetel zouden krijgen.
Lijstverbindingen zijn niet meer toegestaan. Onze partner in eerder lijstverbindingen, de ChristenUnie zou met de huidige uitslag geen zetel hebben kunnen winnen, en voor het CDA maakte het ook niet uit. Voor de vroegere combinatie PvdA en Groenlinks had het wel een zetel opgeleverd.

De drie zetels betekent dat Karin Brouwer, Eline Vedder en Jeene Keizer raadslid worden. Karin behaalde 675 stemmen, Eline 464 en Jeene 196. Aangezien een voorkeurszetel wordt toegekend bij een kwart van de kiesdeler, betekent dit dat eenieder zijn zetel zelf heeft verdiend! Niet veel partijen kunnen zeggen dat al hun raadslid een vol mandaat van de kiezer hebben!

Dinsdag 27 maart is om 16:00 uur de laatste gemeenteraadsvergadering van de oude raad, waarin de geloofsbrieven van de nieuwe raad worden beoordeeld en afscheid wordt genomen van de gaande raadsleden, in het geval van het CDA is dat Tjalling de Wit.
De nieuwe raad wordt op donderdag 29 maart geïnstalleerd van 17:00 tot 19:00 uur.

Om de uitslag te vieren werd op de kandidatenbijeenkomst op donderdag 22 maart een taart verorberd, geschonken door de Provinciale Staten fractie!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.