26 maart 2021

Kritisch over garantstelling miljoenlening Rendo

De gemeenteraad sprak op 25 maart opnieuw over het verlenen van een gemeentegarantie aan NV Rendo. Het CDA was kritisch en gaf het college een aantal adviezen mee. De raad heeft niet de bevoegdheid om te beslissen. De beslissing ligt bij het college.

NV Rendo heeft een vraag gesteld aan onze gemeente om als aandeelhouder een gemeentegarantie te verlenen voor het aangaan van nieuwe leningen. Deze leningen zijn nodig in het kader van energietransitie en het beheer en aanleg van infrastructuur.  Het gaat om een garantie van maximaal 20 miljoen. Wanneer de gemeente garant staat, plukt zij ook de (financiele) voordelen hiervan.
Besluiten over garanties groter dan € 100.000 kunnen pas worden genomen als de raad hierover is geïnformeerd en in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen
Het onderwerp is uitgebreid aan de orde geweest in de raadsvergadering van januari en is ook besproken in de werkgroep Financiën. Daarnaast heeft de raad aanvullende informatie ontvangen van de wethouder en van Rendo.

Woordvoerder Jeene Keizer gaf het College de volgende adviezen mee:

  • Laat Rendo de lening afsluiten, bij een externe partij ,tegen een hoger tarief waarbij geen gemeentegarantie nodig is. Dit is transparanter en men creëert op deze manier voor alle gemeenten die eigenaar zijn van Rendo dezelfde voorwaarden en risico’s.  Op deze manier bespaar je ook nog een hoop administratie.
  • Wanneer toch besloten wordt om toch voor gemeentegarantie te gaan stel dan in ieder geval de volgende voorwaarden vast:
    o    Garantietermijn tot max. 10 jaar na eerste opname!
    o    Geen automatische verlenging mogelijk!
    o    Duidelijke en eensluidende geoormerkte lening!

Het merendeel van de raadsleden voorzag niet veel problemen met het verstrekken van een gemeentegarantie. Juist door mee te doen, krijgt de gemeente ook (financiële) voordelen bij de energietransitie. De uiteindelijke beslissing ligt bij het college. De aandeelhouders van Rendo moeten zich hier ook nog over uitspreken. 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.