18 december 2020

Moties klimaat en energie.

Tijdens behandeling van het Actieplan Klimaat & Energie 2021-2024  op 29 oktober 2020 dienden de fracties van CDA en GroenLinks twee moties in. Doordat diverse fracties aangaven dat zij onvoldoende tijd hadden gehad om zich in de materie te verdiepen, werden beide moties aangehouden. In de raadsvergadering van 17 december kwamen de moties alsnog aan de orde.

Woordvoerder Tjalling de Wit: “Beide moties zijn bedoeld ter ondersteuning van lokale initiatieven voor de opwekking van duurzame energie. Het betreft hier postcoderoosprojecten, maar ook mogelijke SDE+ subsidie-projecten. Het blijkt dat al meerdere initiatieven zijn gesneuveld bij de realisatie door diverse oorzaken. Een belangrijke oorzaak is het vinden van een geschikte locatie. De genoemde mogelijke projecten hebben geen eigen grond of dak voor hun plannen. Eigenaren zijn onbekend met de regelingen en huiverig voor het aangaan van opstalrecht op grond of dak. Daarnaast worden diverse daken afgekeurd door de huidige strengere eisen op het gebied van constructietechniek. Die keuring is een eis van de verzekeraars.”

De motie “aanbieden geschikte gemeentelijke locaties voor zon/wind-projecten” is bedoeld om die locaties te vinden en aan te kunnen bieden aan lokale initiatieven voor hun mogelijke projecten. De gemeente bezit vele locaties die (nog) niet een directe functie hebben. Het huidige gebruik kan prima te combineren zijn met een duurzaam initiatief. Klik hier voor de motie.
De motie “belonen aanbrengen geschikte locaties voor zon/windprojecten” is bedoeld om meer eigenaren te bewegen om hun grond of dak aan te bieden voor lokale projecten. De aanbrenger, die ook de eigenaar kan zijn, wordt gestimuleerd door een beloning (“findersfee”), na realisatie van een project. Klik hier voor de motie.

Verschillende partijen waren het met het CDA eens dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Wethouder Hempen ontraden echter beide moties. Er wordt hard gewerkt aan de voorbeeldfunctie van de gemeente. Binnenkort komen op eigen gebouwen, die door de gemeente gebruikt worden, zonnepanelen. Voor energie-coöperaties is het wellicht mogelijk om in de toekomst zonnepanelen op de gebouwen, die verhuurd worden, te plaatsen Een postcoderoosregeling voor kleine windmolens is nu nog niet mogelijk, maar wellicht wel in de toekomst. De dakenbank, met informatie over de daken van gebouwen in de gemeente, komt binnenkort beschikbaar.

Na stemming werd de motie “locaties voor zon/windprojecten” verworpen, omdat meerdere partijen de motie overbodig vonden. De motie “belonen” werd ook verworpen, omdat vrijwel alle partijen bezwaren zagen bij de uitwerking van het vindersloon.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.