17 mei 2019

Rekenkamerrapport ‘Evaluatie uittreding Reestmond'

Gemeente De Wolden is per 1 januari 2018 uit de Gemeenschappelijke Regeling Reestmond getreden. De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de juistheid van het proces van uittreding en de uiteindelijke definitieve uittredesom uit Reestmond voor de gemeente. In de raadsvergadering van 16 mei besprak de raad het rekenkamerrapport.

De rekenkamer komt met een aantal conclusies en aanbevelingen.
De eerste conclusie is dat gedurende het uittredingsproces een zorgvuldige omgang en plaatsing van de medewerkers van Reestmond naar de Stichting Werkgelegenheidsinitiatieven De Wolden voorop heeft gestaan. Het CDA heeft er in het verleden altijd aandacht voor gevraagd om zorgvuldig met de medewerkers om te gaan. Hen mee te nemen in het proces en hun belangen voorop te stellen. Woordvoerder Karin Brouwer gaf aan dat het CDA blij is dat de rekenkamer deze conclusie trekt.

Ook met de andere conclusies was het CDA het eens. Het rapport legt de vinger op de zere plek. Karin Brouwer: “Je moet dus niet uit een gemeenschappelijke regeling stappen zonder dat je hebt vastgelegd wat de definitieve uittredesom moet worden of dat je vastgelegd hebt op welke wijze je nog invloed hebt na het uitstappen”.
Het CDA is wel van mening dat de raad goed meegenomen zijn in het proces, maar achteraf gezien(en dit is ook de conclusie van de rekenkamer) had de raad meer kaders kunnen stellen.

Het CDA is tevreden over wat het onderzoek heeft opgeleverd en ziet de uitkomsten dan ook vooral als leerpunten voor een ander toekomstig proces. Het zijn processen, die niet vaak voorkomen en daardoor des te moeilijker. Het is goed dat het onderzoek er geweest is. Het geeft een stuk duidelijkheid. Het belangrijkste leerpunt is wat het CDA betreft, dat je moet zorgen dat je zeggenschap in het proces houdt en dat je je houdt aan de afspraken en de gestelde termijnen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.