17 juli 2017

Stage CDA bij LTO Noord succes

Vier boeren, vier raadsleden, 1 op 1. In het kort was dat het recept van de stagemiddag op vrijdag 14 juli jl. van de CDA-fractie bij LTO Noord, afdeling Emmen. “Gedreven”, “over alles wordt nagedacht”, “topmiddag”, “leuk en leerzaam” en “voor herhaling vatbaar”, dat zijn de termen naar aanleiding van deze middag. Kortom: een succesvolle middag.    

De aanleiding om deze stagemiddag te doen was een gesprek van het bestuur van de LTO Noord, afdeling Emmen met twee leden van de fractie. Op dit moment staan verschillende onderwerpen op de agenda bij de Raad, die ook de agrarische sector nadrukkelijk aangaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om verkeersaangelegenheden (bijvoorbeeld de verdubbeling van de weg tussen Klazienaveen en Emmen, de aanpak van de rotonde op de weg Emmen- Ter Apel bij Pottendijk in relatie tot het landbouwverkeer), het aanstaande geurbeleid (ruimere mogelijkheden melkveebedrijven in de linten), de Energienota (verduurzaming agrarische bedrijven, inzet agrarische gronden voor zonne-energie). 

Maar naast deze abstracte zaken, zijn er ook de alledaagse dingen waar een boer in zijn eigen bedrijfsvoering rechtstreeks mee te maken krijgt. Denk dan om vergunningen wanneer er uitgebreid moet worden, maar ook om subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen en bereikbaarheid van individuelen bedrijven. 

Tijdens de stagemiddag kwam dat allemaal langs. En veel meer dan dat. We hebben veel inzicht gekregen in wat het betekent om anno 2017 een akkerbouwbedrijf, een melkveehouderij, een varkensbedrijf of een pluimveehouderij te hebben. Met welke instanties je allemaal te maken hebt, de veelheid aan regels, de spanning wat de prijzen gaan doen. Het was mooi om te zien met hoeveel passie de bedrijven worden gerund. En belangrijker nog: het heeft inzicht gegeven, veel inzicht en dat zorg voor een stuk inlevingsvermogen. Dat zal de komende tijd goed van pas komen, als er besluiten moeten worden genomen over zaken die ook de agrarische sector aangaan. 

“Voor herhaling vatbaar” is de andere uitdaging waar we als fractie mee aan de gang willen gaan. Het concept van de stagemiddag leent zich uitermate goed om ook met andere sectoren het gesprek aan te gaan.

CDA fractie:  Alfred Gijlers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.