13 november 2017

Afscheid

9 november was behalve een begrotingsvergadering voor ondergetekende ook de laatste raadsvergadering. Ik stop namelijk met – zoals mijn kinderen het omschrijven – “de politiek” in Emmen. Niet omdat ik het niet naar mijn zin zou hebben, zoals burgemeester Van Oosterhout terecht opmerkte, maar omdat ik medio december ga verhuizen naar Putten. En dan houdt het raadswerk van rechtswege op.

Afscheid nemen, ik heb het nooit gemakkelijk gevonden. Zeker niet als het iets betreft, waar je veel voldoening uit haalt. En dat was het raadswerk voor mij. Als onderdeel van de CDA-fractie was ik speler in een fantastisch mooi en ook hecht team. Ik bedankt hen voor alles wat we samen mochten doen voor onze gemeente.

Dat is namelijk heel wat. Als ik het even bij mijn eigen onderwerpen – alles wat te maken heeft met de fysieke leefomgeving -  dan denk ik in eerste instantie terug aan de rode draad door deze raadsperiode, te weten het onderwerp “windenergie”. Zonder twijfel het zwaarste dossier, ook gelet op de grote politieke gevoeligheden in Emmen. Als gemeente hebben we zelf de regie gepakt en op die wijze veel kunnen bereiken voor wat betreft aan te houden afstanden tot woningen, de participatie, tijdelijkheid, hoogtes etc.

Als CDA-fractie hebben we een goede en belangrijke rol gespeeld in onderwerpen als parkeren (geen betaald parkeren op zondagochtend), afval (PMD-container), centrumvernieuwing in de dorpen (Nieuw Amsterdam bijvoorbeeld), maar ook kleinere zaken als behoud van straatverlichting langs doorgaande wegen, de herontwikkeling van de Schimmerweg  en veel andere zaken.

Een speciale plaats voor mij heeft het onderwerp “deregulering”. De regels dienen de mensen en niet andersom. We hebben versoepeling weten te bewerkstelligen in bouwregels en bestemmingsplannen en de carbidregels zijn soepel genoeg gebleven om deze traditie op goede wijze voort te kunnen zetten.

Ik kijk daar met een goed gevoel op terug. Het was voor mij een genoegen, een voorrecht om het raadswerk namens het CDA op deze wijze te mogen uitvoeren voor onze inwoners.

Ik ga nu verder. Zoals ik in de raad ook heb aangegeven kan ik nu tegen mijn vrouw en kinderen zeggen: “ik kom eraan!” “De politiek” komt nu even op het tweede plan. Ik wens u en onze gemeente het allerbeste. 

Alfred Gijlers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.