06 november 2020

CDA Emmen zet zich tot het uiterste in voor breed gedragen begroting

Op maandag 2 en donderdag 5 november j.l. heeft de gemeenteraad van Emmen vergaderd over de begroting voor de gemeente Emmen voor 2021.

Daar is een traject van meer dan een jaar aan vooraf gegaan en heeft geleid tot een kadernota, vastgesteld in juni, met een pakket aan bezuinigingen van € 12 miljoen.

In de voorbereiding naar de begrotingsvergadering is door alle fracties gezamenlijk gewerkt aan moties en amendementen om de bezuinigingen voor de EOP’s en de fietsenkelder in Emmen grotendeels terug te draaien en onderzoek te doen naar capaciteitsproblemen bij voetbalvereniging DZOH.

Deze zijn raadsbreed aangenomen.

De voorstellen om de bezuinigingen op SMRE, de verhoging van de toeristenbelasting terug te draaien en onderzoek te doen naar betaald parkeren in Klazienaveen en Nieuw Amsterdam hebben het niet gehaald.

Op de eerste begrotingsdag werd ook, als donderslag bij heldere hemel, door de voltallige oppositie een amendement ingediend om de investering t.b.v. herontwikkeling van de kelders van het Biochron met daarin ook ruimte voor het  CBK in het Rensenpark uit de begroting te halen met de mededeling dat tegen de begroting zou worden gestemd als dit amendement niet zou worden aangenomen. Een enorme verrassing en deceptie voor het lange traject naar deze begroting.

Wij als CDA verliezen nooit uit het oog dat het onze belangrijkste taak is om tegenstellingen te overbruggen in plaats van uit te vergroten.

Tot op het laatste moment heeft de CDA-fractie heel veel voorstellen gedaan om tot overeenstemming te komen. Helaas is dat niet gelukt.

Het tegenstemmen van de voltallige oppositie tegen de begroting betekent dan ook een trieste dag voor de democratie in Emmen.

De CDA fractie heeft tenslotte benadrukt dat de herontwikkeling van het Biochron een goede ontwikkeling is en er vertrouwen in te hebben dat het College de gemeenteraad bij de verdere ontwikkeling zal betrekken. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.