19 februari 2015

CDA stelt kritische vragen over wasservice

De CDA fractie maakt zich zorgen over de werkgelegenheid, die door de invulling van de wasservice in de huishoudelijke hulp in Emmen behouden moet blijven en stelt daarom kritische vragen in de raadsvergadering.

In het kader van de regeling “huishoudelijke hulp toeslag” van de overheid heeft de gemeente Emmen voor 2015 en 2016 jaarlijks een bedrag van € 1.293.000 toegekend gekregen voor behoud van werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp door het opzetten van een wasservice voor kleding. 

Het bedrag moet voor de wasservice ingezet worden waarbij de gemeente uit dit bedrag  € 12,50 en de cliënt zelf € 9,00 per uur bijdraagt.

Voor de jaren 2015 en 2016 betreft het jaarlijks ca. 100.000 uur werkgelegenheid  in de sector huishoudelijke hulp.

De zorgaanbieders in de schoonmaakondersteuning inventariseren sinds begin dit jaar de behoefte aan de wasservice bij de cliënten.

Bij de CDA fractie komen signalen binnen dat vele cliënten i.v.m. de hoge eigen bijdrage afzien van de wasservice. Naast de hoge eigen bijdrage komt ook de onduidelijkheid van de uitvoering van de wasservice naar voren om geen gebruik te maken van de wasservice.

De CDA fractie is daarom bang dat de werkgelegenheid van de 100.000 uur per jaar hierdoor in gevaar komt. 

Daarom wil de fractie van de wethouder weten welk deel van de cliënten al benaderd is  door de zorgaanbieders met de vraag of men gebruik wil maken van de wasservice en welk deel van de 100.000 uur daarmee al is ingevuld.

Tevens wil de fractie weten of de wethouder er vertrouwen in heeft, dat met de gestelde voorwaarden er voldoende animo is voor de wasservice om de 100.000 uur werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp te kunnen borgen voor 2015 en 2016?

CDA fractie:  Theo Gerth

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.