05 november 2017

Meer grip op kleine overtredingen

Te hard rijden, zwerfvuil, geluidsoverlast, foutparkeren, het zijn “kleine” overtredingen waar veel mensen zich aan ergeren. Handhaving is er nauwelijks. In de raadsvergadering van 9 november jl. is besloten om dit beter aan te pakken. Een motie daartoe van de CDA-fractie is unaniem aangenomen. 

Spannend was het niet in de raad op 9 november. Alle fracties deelden het CDA-standpunt om “kleine” overtredingen meer en beter aan te pakken. Dit soort overtredingen probeer je met voorlichting, een goed gesprek en soms ook fysieke maatregelen (bijv. plaatsen van paaltjes of wegversmallingen) aan te pakken. Als dat echter niet goed genoeg werkt, moet er gehandhaafd kunnen worden.

In de praktijk is bekend dat de politie er weinig aan doet vanwege gebrek aan prioriteit. De gemeentelijke BOA’s zouden prima werk kunnen overnemen, maar mogen dat op dit moment nog niet. De VNG voert momenteel een actieve lobby richting het rijk om hier meer ruimte in te krijgen. Met de aangenomen motie sluit de gemeente Emmen zich aan bij deze lobby om meer taken te kunnen geven aan de gemeentelijke BOA’s en om hier ook middelen voor te krijgen. 

De motie kent nog een tweede onderdeel en dat heeft betrekking op verkeersveiligheid en dat met name te hard rijden. De voorbeelden zijn legio in onze gemeente: met 80 over de Europaweg in Schoonebeek bij de oversteekplaats naar de sporthal of gezondheidscentrum, met 60 door de 30 km zone bij de school op de Roswinkelerstraat in Roswinkel. Veel van dit soort wegen zijn op de schop genomen en toch wordt er nog te hard gereden. Het is de hoogste tijd dat de gemeente meer zeggenschap krijgt over handhavingsmogelijkheden die de verkeersveiligheid verbeteren. Daarbij kan worden gedacht aan de inzet van (mobiele) flitsapparatuur. Het college zal hier als gevolg van de aangenomen motie mee aan de slag moeten.

Alfred Gijlers CDA fractie

Voor de motie, die daarvoor tijdens de begrotingsvergadering wordt gediend, klik HIER.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.