18 december 2020

Corona en de gemeentepolitiek


Op het eerste gezicht lijken die dingen weinig met elkaar te maken te hebben. De maatregelen worden per veiligheidsregio of landelijk vastgesteld, de burgemeester / het College geeft regelmatig een update van de stand van zaken, en dat is het dan. 

En we hebben af en toe digitaal moeten vergaderen. Maar verder?? 

Maar dat is de buitenkant.

We zien natuurlijk grote zorgen op ons af komen. Veranderend koopgedrag, wat zal leiden tot meer leegstand in de centra, faillissementen die nu nog voorkomen worden door enorme financiële injecties van de Rijksoverheid (met Hoekstra en Keijzer in de lead!), maar straks ongetwijfeld tot ontslagen en uitkeringen zullen gaan leiden, een Wildlands met zware verliezen, waar we als gemeente ons steentje aan zullen moeten bijdragen, een theater dat zijn programma niet kan draaien, zwembaden en sporthallen met minder bezoekers, sportclubs die de huur van sportvelden niet meer kunnen betalen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En toch hebben we in november een begroting vastgesteld. Met alle onzekerheden en aannames die we redelijkerwijs konden maken. In de loop van 2021 zullen we zien hoe realistisch die begroting was. En zullen we zien hoe 2020 uiteindelijk uit zal pakken. 

Alle gemeenten kijken naar de Rijksoverheid

De discussie tussen gemeenten en het Rijk over financiële ondersteuning is al een tijdje aan de gang. En terecht. Het Rijk heeft een aantal taken bij de gemeenten neergelegd, en daar onvoldoende geld bij gedaan. Jeugdzorg en WMO zijn daar de meest prangende voorbeelden van. Dat wordt nog ingewikkeld; de wereld is sinds begin maart drastisch veranderd. Het Rijk had de afgelopen jaren een overschot, en kon zo de schulden vanuit de kredietcrisis beetje bij beetje aflossen. Maar in 2020 wordt het Rijk geconfronteerd met het grootste tekort sinds WO II, en de verwachtingen voor 2021 zijn niet rooskleurig. Prognose is dat de staatsschuld van Nederland volgend jaar de 500 miljard (dat is dus 30.000 euro per persoon, baby’s en peuters meegerekend) gaat overschrijden. Het is logisch dat onze eigen minister van Financiën (en lijsttrekker) de hand op de knip houdt.

We zullen het als Emmen zelf moeten rooien. 
 

Auke Oldenbeuving (CDA fractie)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.