28 mei 2021

De gemeente Emmen voert lachgas verbod in.

 

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag bleek een brede steun voor het initiatief van de CDA fractie om ook in de gemeente Emmen een lachgas verbod in te voeren. Uiteindelijk werd het amendement raadsbreed aangenomen.

De eerste stappen om zoveel mogelijk lachgas te voorkomen waren reeds genomen door o.a. horecaondernemers (in vrijwillige afspraken) meenemen in het niet willen verkopen van lachgas. Het CDA wilde een stap verder gaan: een verbod op het recreatief gebruik van lachgas in de gemeente Emmen omdat dit een steeds groter maatschappelijk probleem vormt met meer gezondheidsschade, meer overlast én meer rommel op straat. En nu was het moment om dat te doen: niet in de laatste plaats omdat een landelijk verbod nog op zich laat wachten. Dit wordt nl. overgelaten aan het nieuw te vormen kabinet. 

Met een verbod op lachgas in de gemeente Emmen geven we de afdeling Toezicht & Handhaving meer tools in handen maar geven we ook in dit verband een boodschap af te geven -> Lachgas brengt gezondheidsschade met zich mee.

Volgens het Trimbos instituut zijn o.a. minderjarigen extra kwetsbaar wat betekent dat ze mogelijk bij eenmalig gebruik al klachten kunnen krijgen.

Gezondheidseffecten die voorkomen: schade aan je longen, flauwvallen door zuurstoftekort in je hersenen, verkeersongelukken door concentratieproblemen, verdoofd gevoel in ledematen, blijvend gehoorschade en hart- en vaatproblemen.

De gemeente Emmen wil af van het onschuldig imago van Lachgas, wil af van de overlast en wil af van de rommel die het met zich meebrengt. 

Dirk van Dijken - CDA fractie

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.