29 september 2022

Extra krediet herontwikkeling voormalig Biochron als gevolg van exceptionele prijsstijgingen

Raadsvergadering, 29 september 2022

Op dit moment loopt de aanbesteding van de verbouw van de ondergrondse ruimtes van het voormalig Biochron in het Rensenpark in Emmen. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) zal als hoofdgebruiker worden ondergebracht in een deel van het te realiseren onderkomen. Met deze transformatie wordt de helft van de ruimte ingericht, de andere helft wordt casco opgeleverd. Inmiddels is gebleken dat het beschikbare krediet dat is vastgesteld door de Gemeenteraad van Emmen als gevolg van de exceptionele prijsstijgingen van de afgelopen tijd, niet langer toereikend is om de verbouw van de ondergrondse ruimtes van het voormalig Biochron volgens het vastgestelde Definitief Ontwerp (DO) te kunnen realiseren.


CDA Emmen gelooft in het Rensenpark en gelooft ook nog steeds in de organische ontwikkelstrategie voor het Rensenpark. 
Daarvoor moet je wel geduld hebben en strategisch kiezen. 

Eén van die strategische keuzes is de herontwikkeling van het voormalig Biochron. De transformatie van de kelders geven de mogelijkheid voor huisvesting van onder andere het CBK.
En niet onbelangrijk.... de entreezone wordt heringericht.

Dit zijn belangrijke keuzes die gemaakt zijn om het Rensenpark verder te brengen. En daarvoor is door de gemeenteraad krediet beschikbaar gesteld.

Dat er sprake is van uitzonderlijke prijsstijgingen is evident.
Daarom heeft het CDA in juni ook ingestemd met de Kadernota 2023 waarin een krediet is opgenomen van 14,6 miljoen om deze prijsstijgingen op te vangen.
Wel met inachtneming van de toezegging van het College van B&W dat er nadere afspraken worden gemaakt over het onttrekken aan het krediet. 

Op 31 augustus j.l. heeft het College aan de Gemeenteraad een brief gestuurd hoe zij de kaders zien rondom het inzetten van het genoemde krediet. De brief sluit af met “het vertrouwen de Raad voldoende te hebben geïnformeerd”.
Het CDA is hierin duidelijk: informeren is eenzijdig, dat is heel wat anders dan afspraken maken. De Raad heeft een kaderstellende rol, niet het College.

Het CDA mist namelijk iets essentieels in het voorstel met de kaders.
En dat is de optelsom hoe het krediet van 14,6 miljoen is samengesteld.
Het is logisch dat deze lijst niet openbaar gemaakt kan worden om de onderhandelingspositie van de gemeente niet te ondermijnen. Maar wel essentieel om als Gemeenteraad de controlerende rol goed uit te kunnen voeren.
De Raad moeten kunnen zien of het gevraagde extra krediet in de pas loopt met de inschattingen die leiden tot het totaal van de 14,6 miljoen. Als dat niet zo is doe je andere projecten met overschrijdingen direct te kort. En dan weet je zeker dat je aan het eind tekortkomt.


Tijdens een schorsing van de vergadering heeft het College het verzoek van het CDA opgevolgd en heeft de Raad inzage gekregen in het lijst die heeft geleid tot het totaal van 14,6 miljoen.

CDA Emmen heeft vervolgens de conclusie kunnen trekken dat andere projecten niet tekort worden gedaan en heeft daarom ingestemd met het raadsvoorstel.
Wel met de toezegging van het College dat uiterst sober wordt omgegaan met de post onvoorzien en dat wat overblijft van deze post wordt teruggestort in het krediet exceptionele prijsstijgingen.

Zoals gezegd gelooft het CDA in het Rensenpark en de herontwikkeling van het voormalig Biochron. Maar niet tegen elke prijs en niet met een carte blanche voor het College.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.