30 april 2018

Herprogrammering woningbouw

De structuurvisie herprogrammering woningbouw 2018-2028 is in de raadsvergadering van 26 april j.l. besproken en vastgesteld.

Deze structuurvisie is een uitwerking van de woonvisie 2018-2023. In die woonvisie is geconstateerd dat er binnen de huidige bestemmingsplannen ruimte is voor de bouw van ongeveer 2600 woningen. En dat is te veel ten opzichte van de verwachte huishoudensgroei. Ook maakt de overcapaciteit het moeilijk om goede nieuwbouwplannen, die niet in de bestemmingsplannen zijn vastgelegd, te realiseren.

In de structuurvisie die nu is vastgesteld is een eerste stap gezet om de overcapaciteit aan bouwmogelijkheden in de bestemmingsplannen aan te pakken. Er is een inventarisatie gemaakt van slapende plannen die in totaal meer dan 1000 woningbouwmogelijkheden hebben. Deze worden geschrapt. Dit traject duurt anderhalf jaar. Tot die tijd hebben de eigenaren/ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruik te maken van hun bouwmogelijkheden. Door deze tijd te gunnen wordt het risico op planschade danig teruggebracht.

Eigenlijk is dit geen eerste maar tweede stap, want driekwart van de locaties waren al geschrapt met de structuurvisie Delftlanden die in maart 2017 door de raad is vastgesteld.

Veel van de bouwmogelijkheden die nu worden geschrapt zijn van woningbouwcorporatie Lefier. In de commissievergadering van april heeft Lefier tijdens het spreekrecht gevraagd om een flexibele opstelling van de gemeente bij de opheffing van die bouwmogelijkheden. Op verzoek van het CDA is voor Lefier deze extra ruimte en flexibiliteit om te ontwikkelen gecreëerd.

Dan blijft er nog het doel over om meer dan 500 bouwmogelijkheden te schrappen. Dit wordt gerealiseerd door het maken van woon- en leefbaarheidsvisies die worden opgesteld in samenspraak met de inwoners van de dorpen en wijken.

De eerste van deze woon- en leefbaarheidsvisies zullen nog voor de zomervakantie in de raad worden besproken.

René Wittendorp

CDA fractie Emmen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.